Koncerter

Roskilde Festival 2014: Earl Sweatshirt, 03.07.14, Avalon

Skrevet af Niklas Kiær

Earl Sweatshirt var på en umulig mission. Men den unge talentfulde rapper leverede en koncert med en konstant højt niveau.

earl

Aldrig har jeg set en koncert med så hårde odds imod sig. Earl var torsdag aften en mand på en umulig mission: at holde et trippende Roskilde-publikums koncentration helt indtil kl. 18.30, hvor hovednavnet Outkast gik på lige ved siden af på Orange Scene.

Helt fra start virkede folk ukoncentrerede, og allerede inden koncerten var der snak overalt om at stille sig ‘Outkast-klogt’, og om hvornår det ville være taktisk smart at smutte væk fra den nyslåede Avalon-scene. Det hjalp heller ikke, at koncerten blev et kvarter forsinket, og at Roskilde tilsyneladende havde glemt en kran (!!!) lige foran venstre side af scenen. Som om det ikke var nok, så havde Earl Sweatshirt åbenbart også haft problemer i security-området i Kastrup Lufthavn.

Den utroligt talentfulde rapper lod sig dog ikke slå ud og leverede koncerten på et konstant højt niveau. De første par numre fængede ikke et ukoncentreret publikum, men samtidig med at flere forlod teltet, blev folk mere opsatte, og kontakten til publikum var fuldt etableret efter tre-fire numre. De tunge beats og det lige så slæbende flow fungerede upåklageligt, men som på pladen kan Earl Sweatshirts numre flyde en smule sammen og mangle den sidste gennemslagskraft. Når numrene kom helt udover scenekanten, var stemningen dog stærk, og der blev bobbet hoveder og kastet arme i vejret til den store guldmedalje i den foreste del af publikum.

Eneste anke, jeg har omkring leveringen, er, at Earl Sweatshirt, som så mange andre rappere, vælger at råbe sine tekster live for at give dem ekstra vægt. Note: Det virker ikke efter hensigten. Allerstærkest var koncerten, når han gik a capella, og særligt leveringen af “Chum” var imponerende. Den virkelig intime fortælling fik hårene i nakken til at rejse sig, og med ordene »Been back a week and already feel like calling it quits« kom man helt ind under huden på den unge rapper. For hiphop-scenen må man håbe, at Earl Sweatshirt ikke gør alvor af sin trussel, for talentet er stort, og havde publikum gidet at høre efter, så havde det været en rigtig stærk koncert.

Resultatet var i stedet, at Avalon var halvtomt ved koncertens afslutning, hvor selv folk i Earl-merchandise forlod koncerten før tid. Et meget sigende billede for aftenen. Som hiphop-fan er det uforståeligt, at det ikke har lykkedes Roskilde Festival at skabe bare en halv times pause mellem to af de største bookinger i et forvejen meget tyndt hold af kunstnere. Med nyhederne om aflysninger fra både Drake og Chance the Rapper er det et utroligt svagt Roskilde-år for hiphoppen. 0 stjerner til bookerne og spilleplanen.

★★★★☆☆

Leave a Reply