Koncerter

Tyler, the Creator, 20.05.15, Store Vega, København

Skrevet af Joram Menzer

Onsdag aften stod 24-årige Tyler, the Creator ikke i front for sit prominente rapkollektiv Odd Future, men på egne, selvsikre ben. Koncerten blev desværre en middelmådig musikalsk affære.

Når man har været til nok rapkoncerter, har man en iboende frygt for, at det hele drukner i overdrevne basbeats og utydelig vokal. Den frygt bliver ikke mindre, når en af de mest hypede rappere i nyere tid træder ind på scenen, som det skete onsdag aften, hvor Tyler, the Creator skulle underholde et udsolgt Store Vega.

Tyler, the Creator er kendt som den mest dominerende kreative kraft i rapkollektivet Odd Future Wolf Gang Kill Them All (Odd Future), hvis popularitet har været støt stigende de sidste fem års tid. Tyler selv har for dog længst overhalet Odd Future og de andre medlemmer i popularitet, og den 24-årige rapper udgav i april sit fjerde album, Cherry Bomb, som har fået ganske fine anmeldelser både herhjemme og i udlandet.

Klokken 20.22 gik Tylers DJ, Taco, der også er med i Odd Future, på scenen og gav et DJ-sæt, som fik fyret godt og grundigt op under publikum, der hoppede og dansede, så gulvet i Store Vega føltes som om, det var ved at brase sammen. Efter et kvarters tid ramte Tyler og Odd Future-medlemmet Jasper så scenen i Store Vega med sangen “Bitch Suck Dick”, hvilket ikke gjorde danseglæden blandt publikum mindre. Energien i salen var på kogepunktet fra start til slut, og der er ingen tvivl om, at der må være blevet brændt nok kalorier af til at gøre den gennemsnitlige deltager i en spinning-time misundelig.

Men her rammer vi så også en svaghed ved koncerten: længden. 66 minutter efter, Tyler var trådt ind på scenen, forlod han den igen, og det er simpelthen for kort tid. En væsentlig årsag til den korte spilletid skal findes i sangleveringen. De fleste sange var barberet ned til halvdelen af deres normale spillelængde, og på lidt over en time fik Tyler hevet publikum igennem, hvad der må betegnes som en medley af cirka 20 numre.

Sætlisten var ganske godt sammensat, og Tyler kom stort set omkring de væsentligste sange fra bagkataloget, såsom nogle af de største hits fra Goblin som “Yonkers”, “She” og “Tron Cat”. Derudover var der også hittet “Domo23” fra Wolf, som tændte op i salen, samt “Tamale” fra samme album, der afsluttede sættet med at sende publikum i mosh pit-ekstase. Fra det nye album, Cherry Bomb, spillede Tyler blandt andet den N.E.R.D.-inspirerede “Deathcamp”, og der blev spillet op til fællessang, da vi ramte omkvædet til “Pilot” fra samme album.

Problemet med flere af disse sange var dog den føromtalte nedbarbering, og eksempelvis “IFHY” fra Wolf mister en del, når den bliver halveret. En del af forklaringen herpå skal selvfølgelig findes i, at pladeversionen har en gæsteoptræden af Pharrell, som ikke var af at finde i København onsdag aften.

Her er så et andet velkendt problem for rapkoncerter: Den flittige brug af gæsteoptrædener på pladerne lader sig ikke nemt overføre live. Af og til vil en anden kunstner overtage den del af nummeret, som er udført af gæstekunstneren, og det kan virke. Det skete dog ikke onsdag aften. Her var løsningen enten at skære sangenes spillelængde ned eller at køre gæstens optræden fra track, som det skete med den fremragende “She” fra Goblin, der er indspillet med Frank Ocean. Altså stod hele salen – de tre kunstnere på scenen inklusive – og lyttede til Frank Oceans del, der blev kørt fra en bærbar computer, hvilket føles en smule absurd, og uanset hvad man synes om den løsning, er der i hvert fald ikke meget live over det.

Medley-tilgangen til onsdagens koncert gjorde desværre også, at man ikke rigtig fik et indblik i den alsidighed, som Tyler præsenterer sin lytter for på sine album. Fokus var på de tunge basdele af produktionerne og banger-kvaliteterne blev klart fremhævet. Lyden druknede lidt for ofte i de tunge baselementer, og det detaljerede udtryk fra Tylers plader kom ikke til sin ret i livesættet.

Det samme skete i vid udstrækning med Tylers vokal. Han er indiskutabelt en fremragende MC, og det fik han også lejlighedsvis mulighed for at fremvise i Store Vega. Hans flow er fremragende, og han rapper så tydeligt, at man rent faktisk forstår, hvad han rapper, hvilket langt fra er en regel til rapkoncerter. Men når sættet er fokuseret på en forholdsvis ensformig og nakkenikkende affære, som det var tilfældet ved onsdagens koncert, bliver den vokale præstation også ensformig. Derfor var den alsidige Tyler i Store Vega erstattet af en noget mere ensartede Tyler.

Energien på scenen og i salen i Store Vega var onsdag aften fuldstændig upåklagelig, og til tider var det mere som at være til punkkoncert end rapkoncert med mosh pit og slam dancing. Derudover var Tylers interaktion med publikum også ganske nærværende og underholdende, men musikalsk var Tyler, the Creators koncert ikke mere end en middelmådig og gennemsnitlig oplevelse, som ikke var specielt mindeværdig.

★★★☆☆☆

Fotos: Daniel Nielsen, FrozenPanda.com

Leave a Reply