Interview

Roskilde Festival 2015: Gooms – »Abstrakt, legesygt og kogeren«

Som optakt til Roskilde Festival 2015 sætter vi fokus på nogle af de mere ukendte navne på årets plakat. Undertoner har talt med udvalgte Rising-aktuelle bands om det midlertidige indtog af musik og mennesker på Dyrskuepladsen. Lær Gooms at kende her. Et band, der konstant søger at demontere, hvad de lige har skabt. Det har vi snakket med halvdelen af gruppen om, inden de skal spille på Roskilde Festival 2015.

Gooms

Vi lever i en tid, hvor det at spille i et band i høj grad handler om karriereplanlægning, og hvor man som musiker konstant skal overveje spørgsmålet: ”Hvad vil være smart at gøre”. Som et modpol til dette står bandet Gooms bestående af Aske Zidore, Jens Ramon, Lasse Bækby Buch og Suni A Argjaboda. For Gooms står legen og venskabet i centrum. Når de fire venner spiller sammen, handler det om at lave den musik, de synes er sjov at lave. De besidder, en ”hvis vi synes, at det er fedt, må der også være andre, der synes det”-attitude, og denne attitude har indtil videre resulteret i det glimrende album Beyond Life (2014).
I anledning af Gooms’ forstående koncert på Roskilde Festivals Rising-scene, mødtes vi i sommersolen med Aske og Suni over et glas hvidvin til en snak om deres tilgang til musikken og forventningerne til koncerten på Roskilde Festival.

Hvordan startede Gooms?

Aske: »Det er et band, som Suni og jeg startede for fem år siden, hvor vi bare begyndte at jamme lidt i en øver, fordi vi havde lyst til at noget musik sammen. Vi kender hinanden tilbage fra gymnasietiden, og det er nok ikke løgn, hvis vi siger, at Suni og jeg har haft 15 bands sammen, hvor mange af dem bare var os to. Da vi startede Gooms, havde vi et behov for at stille os med en guitar og et trommesæt ude i øveren og spille noget mathrock.«
Suni: »Det skulle bare være nemt. Det skulle være noget med hurtige processer, men der endte så med at gå fem år før, der kom en plade.«
Aske: »Vi arbejdede med Gooms, når vi havde lyst til det, og derfor endte det med at trække lidt i langdrag. Vi fokuserede slet ikke på, at vi skulle blive et rigtigt band før, at vi udgav Beyond Life. Indtil da var det bare et chilleren projekt.«
Suni: »Det handlede om at skabe et univers, som vi kunne være i sammen. Vi ville lave noget musik, der ikke var straight, og som var udfordrene for os at lave.«
Aske: »Det sidste års tid har vi øvet rigtig meget som et band, så derfor Gooms har taget en ny drejning, og de gamle numre har ændret sig på grund af det. Nu føles det som om, at vi er et rigtigt band, men det er stadig meget legende, for Jens og Lasse faldt helt naturligt ind i tankegangen.«

Kan I beskrive jeres lyd med tre ord?

Aske: »Suni har kaldt det for abstrakt, og så er det legesygt og kogeren.«
Suni: »Det passer meget godt.«

Hvordan forholder I jer til kontrasterne i jeres musik såsom kontrasten mellem det poppede og abstrakte?
Aske: »Vi har alle sammen en forkærlighed for sangskrivning og melodi, men vi elsker også det, der er mere avantgarde. Vores musik skal være inviterende, men vi vil gerne lave noget, der også udfordrer uden at skubbe folk væk.«
Suni: »Vi kan godt lide elementer i old school rocksange, hvor der er et godt omkvæd, men hvis det poppede er for gennemgående, mangler jeg noget, der skærer i det poppede, og som kan smadre det. Oftest er vi fascineret af en bestemt ting i en periode, hvorefter vi går i en modsat retning, og alle de forskellige perioder er så strikket sammen på vores album. Det gør musikken frisk for os, når vi bliver ved at udfordre os selv og opdager nogle nye ting.«
Aske: »Det siger rigtig meget om vores band, for hver gang vi har fået noget godt op og køre, har vi lyst til at demontere det. Det ændrer sig ret hurtigt, og det gør det fedt for os at være i det her band.«

Hvordan har I det med at skulle spille som et Rising-navn?

Suni: »Jeg synes, at det er en cadeau at få lov til at spille på Roskilde. Det er ret fedt, at de vælger at booke vores musik, for det er ikke den ting, som folk har hørt i radioen. Vi er udmærket klar over, at vores musik er smal, så derfor er vi glade for, at vi kan præsentere den for nogle, der ellers ikke vil opdage vores musik.«
Aske: »Når vi spiller koncerter, klynger vi os altid meget tæt sammen på scenen, så vi næsten står i en cirkel. Vi har det helt klart bedst med at være i kontakt med hinanden, rummet og publikum, så derfor bliver det spændende at skulle spille på en større scene, end vi er vandt til.«
Suni: » Selvom, det ikke nødvendigvis ser ud som om, at vi synes, det er det fedest i verden at stå på scenen, så har vi det super fedt, når vi spiller. Vi er jo ikke sådan nogle, der løber rundt på scenen og prøver at få folk til at klappe med. Derfor bliver det også musikken, der må bære det. Vi koncenterer os virkelig om at spille musikken energisk og godt, for så føles det også bedre for os, hvilket jeg tror, at publikum kan mærke.«

Hvad er jeres mest mindeværdige oplevelser på Roskilde Festival?

Aske: »De gange, jeg har spillet der, har det været vilde oplevelser. Især den første gang, hvor vi spillede med mit gamle band Oh No Ono på Pavilion Junior i 2005. Jeg tror, at det var vores femte koncert, og det føltes egentlig lige så friskt, som når vi skal spille med Gooms i år.«
Suni: »Jeg så også den koncert, og vi boede alle sammen i samme lejr, så det var ret sejt at se ens venner spille på Roskilde Festival. Det var jo dem, som jeg hængte meget ud med, så det handlede om at fortælle til alle ens venner, at dem, der spiller, er dem, du mødte tidligere i lejeren. I dag kender vi ret mange, der spiller på festivalen, så det er ikke det samme længere.«

Hvad glæder I jer allermest til i forbindelse med koncerten i år på Roskilde Festival?

Aske: »Jeg glæder mig til at spille nogle nye sange. Jeg glæder mig egentlig til hver gang, vi skal spille en ny koncert.«
Suni: »Jeg tror, der er nogle, som vi kommer til at ramme, som synes, at vores musik er virkelig fedt. Jeg kan godt lide at lave noget, der er ret kompromisløst, så det bliver fedt at præsentere det for folk på en så stor scene. Det bliver nok mere aggressivt end, hvad folk forventer, hvis de har hørt pladen. Nogle af tingene er blevet lidt mere punket..«
Aske: »Vi bruger også den her koncert til at få en ny sang med og forbedre nogle ting, ligesom vi gør det til de fleste koncerter. Det er et generelt godt mål at have for hver koncert.«
Suni: »Det er det, der gør det friskt at spille i stedet for, at vi mødes i øveren for bare at øve sættet.«

Hvilke overvejelser gør I jer, når I sammensætter jeres sætliste?

Aske: »Jeg tror ikke, at vi kommer til at tage nogle andre valg, fordi vi skal spille på Roskilde Festival, men vi kan godt lide at lege med, hvordan man bygger sættet op. Vores sæt bliver nok lidt mere sonisk varieret i forhold til vores tidligere koncerter. Der kommer også noget keyboard med igen, hvilket også betyder noget for, hvordan vi bygger sættet op.«
Suni: »Vi bytter meget rundt, når vi spiller, så der er også nogle praktiske ting, vi tager hensyn til, når vi sammensætter et sæt.«

Gooms spiller mandag eftermiddag på Rising-scenen klokken 17.00.

Leave a Reply