Artikler Interview

Roskilde Festival 2015: Young Dinosaur – »At være en helt for andre er nemt, at være en helt for sig selv er svært«

Young Dinosaur spiller på Roskilde Rising søndag den 28. juni kl. 17
Skrevet af Sabina Hvass

Som optakt til Roskilde Festival 2015 sætter vi fokus på nogle af de mere ukendte navne på årets plakat. Undertoner har talt med udvalgte Rising-aktuelle bands om det midlertidige indtog af musik og mennesker på Dyrskuepladsen. Lær nordjyske Young Dinosaur at kende her.

Young Dinosaur spiller på Roskilde Rising søndag den 28. juni kl. 17

Young Dinosaur spiller på Roskilde Rising søndag den 28. juni kl. 17

Sommeren er over os, og det betyder rasende meget livemusik til folket. Festivaldanmark ruller store og små musikkanoner ud og skyder dem ud af de enorme højtalersystemer til vores store begejstring her på redaktionen. Efter den omfattende dækning af NorthSide fortsætter vi vores festivaldækning på Roskilde. Som optakt giver vi blandt andet spalteplads til de mindre navne på årets plakat, og vi har talt med udvalgte Rising-aktuelle kunstnere om det midlertidige indtog af musik og mennesker på Dyrskuepladsen.

Det unge Roskilde-aktuelle band Young Dinosaur debuterede i oktober 2014 med pladen To Be a Hero? Vi mødte 4/5-dele af den nordjyske kvintet i en solbeskinnet gård på Nørrebro i København og talte om forventninger til årets festival, musik, minder, Nordjylland og hverdagshelte.

Har I været på Roskilde Festival før?

Joachim: »Jeg tror kun, det er Andreas og Eske, der har været afsted før!«

Hvad er jeres forhold til Roskilde Festival?

Eske: »Jeg har været der én gang. Det år med Bruce Springsteen (2012, red.). Jeg boede et sted, hvor vi var et sammenskudsgilde af forskellige folk, og jeg synes, det var vildt hyggeligt og virkelig sjovt at lære nye mennesker at kende. Især til ølbowling, hvor vi var mega dårlige.«
Andreas: »Jeg har været afsted to gange, men det var klart fedest første gang. Jeg gik i 8. klasse, havde endagsbillet og mødtes med min storebror, der tog mig med rundt. Jeg nåede at besvime helt oppe foran under Roger Waters koncerten.«

Hvad er hver især jeres mest mindeværdige oplevelser på Roskilde?

Andreas: »Den mest mindeværdige oplevelse for mig er nok Lee Ranaldo eller Girl Seeker«.
Eske: »Ja, den tænker jeg nemlig også. Lige det år var det ret vildt, fordi det var så nyt, det Girl Seeker lavede. Altså jeg havde hørt det før, men det var første gang, hvor jeg stod og hørte numrene live, der alle sammen levede op til hinanden, og der var ikke bare ét fedt nummer.«
Andreas: »Jeg synes også det er fedt at opdage noget, man ikke kender. Og Kanye West var ret fedt i 08, men det var der vidst ret delte meninger om. Der var ikke så god stemning omkring auto-tune på det tidspunkt. Det var ikke rigtig in endnu.«
Frederik: »Nej, og så udgav Kate Bush et album efter så lang tid og så er der fucking auto-tune på.«
Joachim: »KATASTROFE!«

Hvad glæder I jer allermest til i forbindelse med årets Roskilde Festival?

Frederik: »Jeg glæder mig bare til at prøve det, selvom jeg også føler, at jeg måske er blevet for gammel. Jeg har det som om, jeg kommer til at få lyst til at få et ordentligt bad på et tidspunkt!«
Joachim: »Ligesom Frederik siger, så glæder jeg mig bare til at opleve Roskilde, og finde ind til stemningen.«

The Orange Feeling som det så fint hedder?

Joachim: »Ja, præcis!«
Andreas: »Jeg glæder mig til bare at gå rundt og se 100 koncerter på en dag. Og rigtig meget til den der følelse af at holde den kørende, og se hvor mange koncerter, man kan nå at se.«
Eske: »Ja, og bare gå rundt sammen med søde folk og se fed musik.«
Frederik: »Hvad kommer der egentlig og spiller? Jeg kan faktisk ikke rigtig huske, hvilke bands jeg skal se. Jeg ved, jeg skal se Kendrick Lamar.«
Andreas: »Du skal op og se ham der Paul McCartney!«
Frederik: »Ja, Paul McCartney skal jeg se. Der kommer mine forældre også over.«

Hvordan sætter I en god sætliste sammen?

Frederik: »Ja, vi vil jo gerne nå at spille mange numre.«
Joachim: »Vi er blevet ret glade for at skære vores numre helt ind til benet. Cutte det ned til det helt nødvendige, for at holde ild i numrene.«
Eske: »Ja, især de numre som man har spillet rigtig mange gange efterhånden. Og på en eller anden måde er det lidt lettere at spille en koncert, når man ved, at man får det bedste fra hvert nummer.«
Joachim: »Præcis, og man bibeholder intensiteten.«
Frederik: »Også for at se hvad der fungerer bedst, når det bliver spillet live. Hvis et stykke ikke lyder så fedt som på indspilningen, eller er svært live, så gør vi noget andet eller fjerner det. Så bliver indspilninger og live to forskellige ting.«
Andreas: »Vi håber på at spille mange nye numre, og skal øve dem op de sidste 10 dage inden. Vi havde en mindre generalprøve i en kælder for nyligt til en fest, hvor vi spillede 13-14 numre på lidt mere end en halv time. Det var et ret sjovt sæt!«
Joachim: »Det er jo en milepæl, så vi vil gerne forberede os godt, men også udvikle os.«

I bliver ofte nævnt i samme sætning som Oh No Ono, Figurines, og Treefight for Sunlight – hvad er der i vandet deroppe i Nordjylland?

Frederik: »Det er ikke noget, vi rigtig har tænkt over, og ikke fordi det er musik, vi ikke kan lide, men nogen gange er det lidt for meget at blive sammenlignet på den måde, fordi man kommer fra det samme sted.«
Andreas: »Ja, også fordi jeg ikke synes, vi ligner dem så meget.«
Frederik: »Nej, det synes jeg heller ikke. Men sådan er det jo, når man er et nyt og ikke så kendt band.«
Eske: »Jeg tror måske grunden til, at der er mange bands i det område er, at musikskolerne er åbne overfor at de unge skal ud og spille selv og lave bands. Grobunden er ret fin til det, og folk er interesserede og påskønner det, når man begynder at lave noget selv.«
Joachim: »Ja, og der er jo meget miljø og virkelig mange, der spiller!«
Eske: »Ja, og mange af arrangementerne deroppe bygger på, at man kommer og spiller sine egne ting. Og man lærer jo hurtigt folk at kende, og det er jo hyggeligt at alle kender alle, men man finder også hurtigt ud af hvad folk står for.«
Joachim: »Og så gav det jo mening at flytte til København, da vi gerne ville lidt videre og ikke låse os fast.«

Hvad inspirerer jer?

Joachim: »Venner og personer man har nært.«
Andreas: »Film og spil synes jeg er inspirerende. Også områder.«
Frederik: »Stemninger.«
Eske: »Jeg kan ret godt lide, når man sidder i et selskab, og man pludselig trænger lidt ud af sin krop og kigger rundt på dem der sidder ved bordet og fornemmer stemningerne. Man begynder at tænke på, hvad der sker mellem folk, og det, synes jeg, er inspirerende.«
Andreas: »Og ferie.«

Beskriv jeres lyd med tre ord!

Andreas: »Stress. Vibe. Højt!«

Jeres debutalbum hedder To Be a Hero? – hvad er en helt; hvordan er man en helt?

Frederik: »Det kan være så mange ting.«
Eske: »Tintin-tegneren Hergé sagde engang noget i retningen af, at være en helt for andre er nemt, men at være en helt for sig selv er svært. Men jeg ved ikke rigtig, hvad der ligger i at være en helt.«
Andreas: »Det er meget det der med at være et godt menneske. At være god mod andre, og at sprede gode ting frem for at sprede noget dårligt. Det er vel i princippet at være en helt, for det er der nærmest ingen mennesker, der gør. Der findes jo næsten ingen mennesker, der ikke spreder ‘bad vibes’.«
Frederik: »Man har vel nogle idealer, og alle har en måde, de godt kunne tænke sig at være på, og kan man så finde ud af det?«
Eske: »Det kommer jo fra vores sang ”What Matters Today“, og jeg tror mest, det var tænkt som et spørgsmål. Sådan at det var op til lytteren selv at vurdere.«

Kan I give tre anbefalinger til årets Roskilde Festival?

Gooms (mandag den 29. juni kl. 17 på Roskilde Rising, red.).
Waldo & Marsha (tirsdag den 30. juni kl. 21 på Street City Stage, red.).
GOAT (søndag 7. juli kl. 01:30 på Pavilion, red.).

Young Dinosaur er for tiden i færd med at lave nye numre, bygge et øvelokale op fra bunden og har netop haft premiere på deres nye video til nummeret ”Why Why Why”. Går du glip af deres koncert på Roskilde Rising søndag den 28. juni kl. 17, kan du svinge forbi Pumpehusets Byhave, når de spiller den 10. juli, eller når de giver koncert på Jazzhouse den 13. oktober.

Leave a Reply