Nyheder

Japansk støjlegende gæster Danmark

Den 63-årige japanske støjguru Keiji Haino har siden begyndelsen af 1970’erne været en af de absolut mest kompromisløse kunstnere på scenen for eksperimenterende musik. Nu står Haino klar til at pulverisere Danmark, når hans overvældende optræden indtager Jazzhouse i København d. 14. august og Atlas i Århus dagen efter.

keiji haino

Den 63-årige japanske støjguru Keiji Haino har siden begyndelsen af 1970’erne været en af de absolut mest kompromisløse kunstnere på scenen for eksperimenterende musik. Nu står Haino klar til at pulverisere Danmark, når hans overvældende optræden indtager Jazzhouse i København d. 14. august og Atlas i Århus dagen efter.

Hans næsten 40 år gamle orkester Fushitsusha har været en udforskning af mulighederne i 1960’ernes engelsksprogede, psykedeliske rocktradition og den tilsvarende tyske krautrock. Keiji Hainos soloekspeditioner, og i særdeleshed hans live-optrædener, tager gerne afsæt i samme åndelige linjer, men repræsenterer i deres knusende lydstyrke og inderlighed et endnu stærkere destillat af inspirationskildernes allermest overskridende elementer tilsat en forkærlighed for droner og rå, minimalistisk støj.

Iklædt sort tøj fra top til tå, solbriller og sit karakteristiske, nu noget grånede, næsten hoftelange
hår, lader Keiji Haino sin guitar, effektpedaler og forstærkere danne maksimalt højspændte lydlige skulpturer – til tider under fingrenes kontrol, til tider så utæmmede som et løbsk pottemagerhjul. Den buldrende japaner formår på medrivende vis at transformere sig selv ind og ud af rollen som gnistrende elmast, og det giver plads til hans ikke sjældent følsomme vokal og mere stille, uforvrængede guitarpassager – men en stille Keiji Haino er stadig mere opmærksomhedskrævende end de fleste.

 

Leave a Reply