Artikler Interview

Journey Fest: En fejring af de skjulte stortalenter og morgendagens stjerner

Yves Tumor (øverst venstre), Health (højre) og danske Communions (nederst venstre) er blandt de mange navne på plakaten til Journey Fest 2019. Fotos af: Jordan Hemingway, Faith Crawford og Halfdan Venlov.

For godt fire måneder siden blev det nye event Journey Fest afholdt for første gang. En endagsfestival bestående af otte koncerter og med fokus på nogle af de mest lovende, nye artister i både Danmark og udlandet. Nu vender Journey Fest tilbage – denne gang i et noget bredere og ambitiøst format. Undertoner tog et smut forbi arrangørens kontor til en lille snak om anden udgave af Journey Fest.

»Vil du have en kop kaffe?« spørger Kasper Bisgaard, da jeg træder ind på bookingbureauet Smash!Bang!Pow!’s kontor på 3. sal godt afkølet og med snottud. Han virker afslappet og ligetil, mens han guider mig forbi det lille køkken og ind i rummet ved siden af. Kasper Bisgaard er en del af S!B!P!, og så er han både booker og programansvarlig hos Journey Fest, som han har været med til at grundlægge og udvikle. Musikfestivalen blev afholdt første gang i slutningen af september sidste år. Hans begejstring for den nye musikfestival er ikke til at tage fejl af, og svaret er muntert, da jeg spørger ham, hvorfor de insisterer på at kalde festivalen Journey Fest i stedet for Journey Festival.

»Det er egentlig bare noget, som vi har lyst til at understrege. At det måske mere er en fest, end det er en festival. Folk har en tendens til at tænke: ”Så skal jeg bruge rigtig mange penge, og jeg skal sove der, og jeg skal gøre alle de ting, som jeg normalt gør på en sommerfestival”. Vi vil gerne understrege, at man ikke behøver at sove i telt og bruge 3000 kr. Det er billige billetter, og det er overkommeligt.«

Han læner sig ind over bordet og fortsætter passioneret:

»Journey Fest er en indendørs musikfest, der foregår på Københavnske spillesteder, og vi mener simpelthen bare virkelig ikke, at København har et sådan event, som præsenterer den bedste nye lokale og internationale musik. På Journey præsenterer vi en blanding af artister, som vi mener bliver morgendagens stjerner og så også nogle artister, som vi mener ikke har fået nok opmærksomhed. Som eksempelvis Coco O., som jeg synes er den største stjerne herhjemme. Det er ikke fordi, at hun som sådan er overset, men hun er under en udvikling væk fra at være en del af Quadron, og er nu startet på sin helt egen ting. Det er jo sindssygt spændende. Vi kan præsentere artister som hende og lave et arrangement som Journey, fordi vi i S!B!P! arbejder med det her i forvejen og har gjort det i mange år. Og vi har vist, at vi har rimelig godt styr på, hvad der bliver til noget i morgen.«

Hvordan kan det være, at anden udgave af Journey Fest kommer så kort tid efter den første?

»Egentlig var det bare med den tanke, at vi skulle lave noget to gange om året. Og så var vi jo nødt til at lave et nyt event hurtigt efter det første«. Kasper griner lidt, mens han rokerer rundt på sig selv: »Og så fordi der ikke ligger noget heromkring – i den her tid. Der er ikke rigtig noget. Der er bare et hul, hvor der ikke sker en skid.«

Hvor Journey Fest sidste år var en endagsfestival, består den i år af fem forskellige koncertaftener, der foregår på Loppen, i Pumpehuset, Store Vega og i Den Grå Hal. Aftenerne er inddelt i genrer og går under navnene: Journey.indie, Journey.folk, Journey.soul, Journey.rock og Journey.fest. Ifølge Kasper er inddelingen i genrer hovedsageligt for at skabe en form for overblik, og man må derfor endelig ikke tro, at hver enkelte aften byder på en kedelig håndfuld artister, der alle ligner hinanden og spiller det samme. Programmet for de enkelte aftener er derimod varieret, og man kan forvente at blive overrasket. Da jeg spørger, hvorfor de har valgt at udvide festivalen, får jeg et enkelt svar:

»Der er ikke en stor forklaring på, hvorfor vi har udvidet. Jeg tror egentlig bare, at vi syntes, at der var så mange gode ting, vi kunne lave. Vi har taget en chance. Det er jo ikke noget, der bare sådan bliver en succes over natten. Absolut ikke. Men det går i den rigtige retning.«

Udbuddet af festivaler er efterhånden ret stort. Hvordan adskiller I jer fra alle de andre festivaler?

»Ultimativt er det vel sammensætningen af internationale og lokale artister og diversiteten i vores musikprogram. Den diversitet der er i lineuppet, specielt den afsluttende aften, vil jeg mene, at man ellers kun oplever på Roskilde. Og så er det selvfølgelig også fordi, at vi er i stand til at booke de her specifikke navne og sætte dem sammen. Man kan jo spørge sig selv, om hvem som helst bare kan starte et eller andet og booke de her navne. Det tror jeg ikke er tilfældet.«

Hvad har været særligt vigtigt for jer, når det kommer til booking af artister til dette års Journey Fest?

»Det handler om, hvad det er der rykker lige nu, og hvad der kommer til at rykke om lidt. Artisterne skal være interessante og have karakter, og så skal musikken have noget friskt og moderne over sig. Det er ikke fordi, at tingene ikke må have referencer. Alting har jo referencer og alle har taget noget fra nogen, og det er ikke en dårlig ting. Men det må aldrig blive kedeligt, og det må ikke blive sådan, at man tænker: ”Hvor var det bare fedt i 60’erne”. Vi kigger fremad her. Det er nu, og det er fremad. Det er grundprincippet, når vi booker og sammensætter vores musikprogram. Alle de forskellige artister, som vi har booket, har den der friskhed over sig – det er det de har til fælles.«

Hvis du skal pege på en artist som et decideret ’Journey-booking-scoop’, hvem skal det så være?

Stilheden breder sig i det lille lokale. Det er tydeligt, at Kasper har svært ved at vælge blandt de mange navne: »Der er et par stykker, og hvad jeg selv flipper over på dagsbasis skifter ret meget… Octavian har jo virkelig meget gang i den. Han er måske ikke slået helt igennem herhjemme endnu, men han er nok det hotteste crossover-rap-grime hiphopnavn i England lige nu, og det har han været i et års tid. Han har lige fået BBC’s pris ”The Sound of 2019”, hvilket er kæmpestort i England. Han er ligesom ’the hot tip of them all’. Slowthai har lidt det samme. Han er virkelig unik på mange måder. Hans energi og hans person… Hans musik er virkelig rå og catchy. De to artister har jeg det virkelig fedt over, at vi har på programmet«.

Kasper når at opremse mange flere artister, før han til sidst stopper sig selv med den endelige konklusion:

»I det hele taget er scoopet på en måde hele sammensætningen af vores musikprogram. Du kan ikke gå ind og se Coco O. sammen med Liss, Selma Judith og Obongjayar for 280 kr. nogen andre steder. Det er kun til Journey, at du får chancen for det«.

Hvem er det ikke lykkes jer at booke til dette års Journey Fest?

»En amerikansk pige, der hedder Kelsey Lu, som jeg faktisk har prøvet at booke til både første udgave af Journey og så denne her. Hun supportede vores Blood Orange koncert tilbage i november. Hun er fra South Carolina og er lidt folket, og hun laver en blanding af soul og pop musik. Hun er signet på et stort pladeselskab og udgiver en plade her til sommer. Hun har været undervejs i mange år, og hun har virkelig noget specielt over sig. Det lykkedes ikke denne her gang. Der er også en amerikansk fyr, der hedder 1010 Benja SL, men han er en meget ny artist, så det er lidt for tidligt at booke ham. Det skal nok ske på et tidspunkt«.

Hvad glæder du dig mest til at opleve på Journey Fest?

»Jeg glæder mig egentlig mest til at opleve, hvad for en stemning, der kommer til at være på alle aftenerne. Hvordan folk reagerer på eventet. Jeg glæder mig til at se stort set det hele«.

Så du har ikke en artist som du ser mest frem til at opleve på scenen?

»Slowthai, tror jeg. For jeg har ikke selv set ham endnu. Mange af tingene har jeg jo set i forskellige sammenhænge, men det er ikke alt, jeg selv har set før. Han er bare så rå og samtidig meget ligetil. Og så er han også meget sympatisk. Så det er nok ham. Hvis du spørger mig i morgen er det sikkert en anden… Men ham glæder jeg mig til at se«.

Er der en af aftenerne, som du særligt vil anbefale folk at deltage i?

»Hvis folk skal vælge en af aftenerne, så skal de vælge aftenen i Den Grå Hal. Det er den aften, der minder mest om den vi holdte sidst. Det er jo vores hovedaften, og det er ligesom festen i festen. Det er der, at der er mest creme på«.

Hvis der nu sidder nogen derude og tænker: ”Hvorfor skal jeg købe billet til Journey Fest?”, hvad vil du så sige til dem?

»Alle har lyst til at høre noget nyt og friskt musik, og alle har lyst til at feste og drikke en stor fadøl eller en drink og kombinere de ting, og de her aftener er cremen af, hvad der rykker i musik lige nu og lige om lidt. Selvom man ikke kender noget af det, så er jeg sikker på, at man vil gå hjem derfra og tænke: ”Fuck”. Man vil på en eller anden måde få en berigelse, og det har vi jo alle sammen brug for«.

Journey Fest løber af stablen fra onsdag d. 20. februar og frem til lørdag d. 23. februar. Første koncertaften er Journey.indie, der foregår i Pumpehuset og byder på optrædener fra Homeshake (CA), Communions (DK) og Schultz & Forever (DK). Se det fulde program for festivalen på www.journeyfest.dk og lyt til festivalens playliste på linket nedenfor.

Leave a Reply