Koncerter

Primavera ’13: Apparat (Plays Krieg und Frieden), 25.05.13, Auditori Rockdelux, Barcelona

Skrevet af Daniel Niebuhr

Med et væld af teatralske, ambiente lydflader ledte tyske Apparat publikum elegant igennem fremførelsen af albummet Krieg und Frieden. Det kunne med fordel have været et særskilt arrangement frem for en del af det tætpakkede festivalprogram.

Endelig fik jeg tid til at stifte bekendtskab med Primaveras eneste indendørs scene, Auditori Rockdelux, der efter blandt andet en skandaløs logistisk afvikling af Jeff Mangums koncert sidste år, var blevet pålagt nye tiltag. I år skulle man for eksempel købe en ekstra billet til den nette sum af to euro – med et begrænset antal til salg, maks. to per person og foruden det obligatoriske festivalarmbånd, selvfølgelig – hvis man ville overvære Daniel Johnstons optræden om fredagen. Set i lyset af den enorme kø og mængden af folk, der spurgte, om man var interesseret i at sælge sin billet, var det måske et fornuftigt initiativ.

Heldigvis var presset ikke så stort, da tyske Sascha Ring – bedre kendt under kunstnernavnet Apparat – lørdag aften gæstede det aparte udseende auditorium for at opføre den seneste udgivelse, Krieg und Frieden, i sin fulde længde. Fra min plads på allerbagerste række kunne jeg spotte i hvert fald seks musikere foruden Ring indtage scenen med knivskarp tysk præcision, det øjeblik klokken slog 19.30.

Med et væld af teatralske, ambiente lydflader og dertilhørende visuals guidede Apparat med band publikum let og elegant igennem det omtrent tre kvarter lange værk, der efter sigende kom i hus, efter Ring – på foranledning af den tyske teaterdirektør Sebastian Hartmann – havde låst sig selv inde i en nedlagt fabriksbygning sammen med 30 andre musikere.

Om det var planen at genskabe pladen med mindst mulig spildtid er ikke til at sige, men i hvert fald kunne sættet i det fyldte auditorium næsten på sekundet matche studieversionen. Og selvom de forskellige kombinationer af droner, ambience, støj og svage hints af postrock sprang op og ned på intensitetsskalaen og konstant efterlod publikum uvidende om koncertens videre forløb, sad man tilbage med en manglende følelse af ro og tidsmæssigt overskud fra bandets side, der virkelig kunne have løftet aftenens optræden.

Det samlede præsentation var bestemt veludført, og de akkompagnerende visuals bidrog ligeledes til en flot og dragende fremførelse af Krieg und Frieden. Desværre virkede placeringen på en festival som Primavera med så tætpakket et program lettere malplaceret, og jeg havde hellere set præcis samme optræden som en helt selvstændig event, hvor numrene havde fået langt mere plads og tid til at blive bygget op, frem for den noget forhastede udførelse denne aften.

★★★★☆☆

Skriv et svar