Koncerter

Roskilde Festival 2014: Moderat, 06.07.14, Arena

Skrevet af Daniel Niebuhr

Den tyske supertrio Moderat var alt andet end dette, da de gjorde årets næstsidste koncert på Arena til en pragtfuld oplevelse under ellers utaknemlige forhold.

moderat

Næstsidste koncert søndag aften på Arena er som regel en utaknemlig opgave med svigtende tilskuertal og større navne på Orange som markante publikumsmagneter. I år var ingen undtagelse med Stevie Wonder og Jack White til at lukke ballet på festivalens største scene, mens den tyske supertrio Moderat – bestående af Sascha Ring alias Apparat samt Gernot Bronsert og Sebastian Szary, der til sammen udgør Modeselektor – der havde fået æren af den tunge byrde.

Men vægten af den tunge byrde var aldrig rigtig til at få øje på. For alle os, der valgte at bruge vores afsluttende timer med de tre tyskere, blev serveret en vaskeægte lækkerbisken af en elektronisk pragtoplevelse, som cementerede tyskernes status som nogle af de allerbedste inden for deres felt. Moderat gav nemlig en veldisponeret tur rundt i trioens særegne bagkatalog, der primært tog udgangspunkt i de to fuldlængdeudgivelser, den eponyme debut fra 2009 og så opfølgeren II fra sidste sommer, og som trak os hele vejen gennem følelsesregisteret, mens vi fik brugt størstedelen af de energirester, der nu en gang måtte være tilbage i vores kroppe.

Både når de instrumentale kompositioner – men i særdeleshed også, når Sascha Ring akkompagnerede som både følsom og indlevende vokalist – fik tid til at udvikle sig hen imod deres respektive, vidunderlige klimakser, syntes koncerten at ramme fuldstændig plet hos den efterhånden festivaltrætte menneskemængde, der dog kun lod til at tage til i størrelse og energiniveau. “Milk” og “Seamonkey” hørte eksempelvis til førstnævnte kategori, mens “Bad Kingdom” og “Last Time” fik glæde af Rings sjælfyldte vokal.

Bag de tre aktører kørte en række visuals i samme minimalistiske stil som Moderats lydunivers, og foran festede det udmattede festivalpublikum, hvilket kun blev intensiveret, når musikken udviklede sig til en langt mere baspumpende affære. Det føltes allermest, som om man var en del af en helt heldigt udvalgt skare, mens resten af festivalen havde glemt, at man ikke nødvendigvis skal være dansker og hænge balloner på en snor fra Orange Scene for at skabe en fantastisk og stor electronicafest på Roskilde Festival.

Akkurat som med Darkside for et par dage siden, har jeg svært ved at se, hvordan Ring, Szary og Bronsert skulle have gjort det anderledes – for ikke at tale om bedre. Det var en fornøjelse at være vidne til hele vejen igennem, og jeg fik på bedste vis kickstartet aftenen, der for mit vedkommende kulminerede umiddelbart efter med Jack White på Orange.

Jeg gentager gerne, hvad jeg skrev sidste år: Tak for i år, Roskilde. Det var som altid en fornøjelse.

★★★★★☆

Leave a Reply