Plader

Junip: Black Refuge EP

Hører man til dem, der har tænkt over, hvordan José González ville tage sig ud med band, er svaret her. For Junip er intet mindre end den perfekte kontekst for González’ guitar og sang, og Black Refuge EP sætter virkelig høje forventninger til et fuldlængdealbum.

Solen er for længst gået ned, men det er stadigvæk lyst. Bilen skramler af sted på en landevej i den svenske ødemark, og ude i det mørke lurer den altomsluttende natur. Ud af bilradioen flyder Junips fantastiske musik. Det er absolut den stemning, man bliver sat i, når man lægger øre til Junip.

Junip er en trio bestående af José González og vennerne Elias Araya og Tobias Winterkorn. En yderst minimalistisk bandkonstellation, der virkelig formår at udvikle González’ lyd og sange fra det minimalistisk-eksistentielle til noget større mere rummeligt og mere svævende. Og Junip gør det med så få midler, at man skulle tro, det var løgn. Med percussion, stille trommer, orgel, Moog-synthezeiser samt González’ spanske guitar og spøgende stemme, bliver der skabt musikalsk magi i særklasse.
Aldrig har en synthesizer lydt så organisk og så smuk som på Black Refuge EP, og dette skyldes nok den perfekte blanding af synthesizer og old-school orgel. Der er ingen store armbevægelser, og González behøver stadig ikke at hæve stemmen for at få noget igennem.

Sangene på Black Refuge EP er instrumentalt orienteret, men har også en nordisk melodiøsitet, der skriger på airplay i de alternative radio-programmer, og både den lange og slæbende “Official” og den næsten indiepoppede “Black Refuge” er fantastiske sange.

José González har altid gjort sig bemærket ved både på plade og til koncerter at lave fortolkninger af så forskellige kunstnere som Kylie Minogue og Joy Division. Og på Black Refuge EP er det så Bruce Springsteen, der har fået æren. For ingen tvivl om det: José González laver fortolkninger i en sådan klasse, at det er en ære. Her tager han fat i “The Ghost of Tom Joad” fra Springsteens plade af samme navn, og endnu en gang bliver der leveret et fantastisk stykke musik, hvor orgelet erstatter Springsteens mundharmonika, og González mere eller mindre snakker sig melodiøst igennem Springsteens knivskarpe tekst.

Det er malerisk musik og stor poesi, og Junip sætter med Black Refuge EP store forventninger til det kommende album.

★★★★★☆

Skriv et svar