Plader

Badly Drawn Boy: One Plus One Is One

Skrevet af Jakob Lisbjerg

På Badly Drawn Boys fjerde album fortsætter Damon Gough den tur med strygere, blankpolerede og velproducerede, velskrevne sange, som han startede på Have You Fed the Fish?

Det er de små ting i livet, der giver mening og betyder noget. Jeg har ikke spurgt ham, men er ret sikker på, at Badly Drawn Boy alias Damon Gough ville bekræfte vigtigheden af det nære: familien, vennerne og glæden ved at gøre, hvad man kan lide at gøre. Det betyder noget i livet.

Inde i coveret til hans fjerde album, One Plus One Is One, er der ingen tekster. Men på første side i coveret står der en række små historier, som åbenlyst betyder noget for Damon Gough og for, hvordan One Plus One Is One er blevet til. Én historie handler om, hvordan han med sin søn måtte stå i ly for et pludseligt regnvejr. En anden om, hvordan han har en positiv oplevelse med at spille nye sange for et dedikeret publikum. Og så er der de to historier, som handler om døden. Hans farfars død i Anden Verdenskrig. Og en af hans nærmeste venners død, inden vennen fik hørt Goughs nye numre. Damon Gough slap 33 hvide balloner løs og så, hvordan de fløj hen over byen og hen over sin og vennens yndlingspub. Den tristhed og det savn, som gemmer sig i især den sidste historie, kan høres på albummet. Men der er også numre, som lover håb og glæde.

Åbningsnummeret, “One Plus One Is One”, er en af de første sange, Damon Gough overhovedet skrev. Den viser da også med sin enkle, underspillede singer-songwriter-stil tydeligt tilbage til det tidligste Badly Drawn Boy. Det er dog kun det første halvandet minut, for så kommer der strygere og anden instrumentering ind i lydbilledet. Melodien beholder dog sin enkle finurlighed nummeret igennem. I samme stil er det efterfølgende nummer, som igen er minimalistisk og minder om Nick Drake. Derefter er der dømt rock. “Summertime in Wintertime” er retro, så det batter, med en fløjtesolo, som ikke lader noget tilbage for Jethro Tull.

“This Is That New Song” er med sine sørgelige strygerstykker og en melodi i mol et af de numre, som er med til at sætte albummets mere eftertænksomme og kontemplative tone. Tidligere var Badly Drawn Boy garant for sikre hits til at nyde sommeren med, men det er ikke tilfældet med ret mange af numrene på One Plus One Is One. Der er få, om overhovedet nogen, positive numre på albummet. Og dét selv om Damon Gough er lidt af en hyggelig hippie.

One Plus One Is One er som helhed organisk og helt computerfri. Albummet indeholder sange om at ønske sine venner det bedste og passe på hinanden, forsøge at få det bedste frem i alle mennesker og se verden med positive øjne – og ikke mindst prøve at finde den kærlighed, som gør os mennesker til mere end bare aber, som han selv udtrykker det. Damon Gough er tilbageskuende rent musikalsk og en ægte hippie i sit sind.

“Fewer Words” er Damon Goughs eget bud på albummets bedste nummer. Igen er det et enkelt nummer med bare guitar, klaver og hans stemme. Teksten er enkel, og linjen »this is how love dies« gentages flere gange. Det er den ende på kærligheden, hvor der bare ikke er flere ord mellem de elskende, som Damon Gough synger om. Resten af albummet veksler mellem de enkle og de mere arrangerede numre med strygere, børnekor og live-stemning med klapsalver og tilråb.

De første Badly Drawn Boy-albums er viltre og stritttende i al deres vildskab, hvor de kringlede og alligevel enkle sange bliver tilføjet sjove musikalske indfald. Det hele er indspillet i en uhøjtidelig lyd, som giver musikken sin helt egen charme. Damon Gough skriver stadig sange på samme måde, men hans udgivelser bliver mere og mere velfriserede og med stadig større arrangementer, hvilket tager noget af charmen af hans musik og dermed også af albummet One Plus One Is One.

★★★½☆☆

Leave a Reply