Koncerter

Grayskul, El-P & Cage, 05.11.05, Recession, Århus

Efter mange kvaler lykkedes det for Recession-arrangørerne at præsentere en glimrende to-trins-hiphopraket.Dystopisk hiphop med publikumstække

Efter mange kvaler lykkedes det for Recession-arrangørerne at præsentere en glimrende to-trins-hiphopraket.

Grayskul:
Godt halvanden time forsinkede går JFK og Onry Ozzborn på scenen svøbt i mørke og publikums jubel. Selv om de fra begyndelsen lader deres dystre tematiske univers præge stemningen, er deres første kommentar “We live in such a beautiful world”.

Måske for at fremhæve det smukke i at mødes, kunstnere og publikum, på tværs af jordkloden. Det synes da også hurtigt som et givende møde, for der går ikke mange minutter før menneskemassen råber med på “bouncy chemicals”.

Grayskul virker taknemmelige for at optræde i Århus og sender snart en anmodning om at levere de sande sider af Seattle midt i ridehuset – “Can we take you to Seattle right now?” – hvorefter et magisk guitarsample stiger fra de mudrede beats. Melodiske og æteriske vers afløses snart af eksplosive heavy-riffs og aggressiv scratch, i hvad der må siges at være koncertens dybt medrivende højdepunkt. Produktionen spiller ud med sine kakofoniske og innovative egenskaber, og det er opløftende at opleve, hvordan Grayskuls sceneoptræden handler mere om at inddrage publikum i de dystopiske og postmoderne problemstillinger end om at fremhæve sin egen karakter. Koncerten bliver således en stærk præsentation af den nordvestlige amerikanske hiphops fremtid.

El-P & Cage:
Efter en relativt kort pause dæmpes lyset igen, denne gang for at drage opmærksomheden til aftenens hovednavne, El-P & Cage, der skal forsøge at råde bod på Cannibal Ox’ aflysning. Under et new-horizon tegnefilmstema kommer Cage alene frem på scenen og leverer en tre numre lang soloindledning.

Først med amboltbeats og karikerede klaversamples og senere med et mere afdæmpet udtryk, der får publikum til at bounce mellem svajende lighterild.

Netop som Cage synes at miste grebet om intensiteten, træder El Producto ind med voldsomt hurtige rim, der inden længe får publikum til at råbe Denmark og New York som respons mellem scene og gulv. Kort efter følger nummeret Deep Space 9mm fra Fantastic Damage, hvis uklare maskingevær-drills fyrer endnu mere op under stemningen, der stadig udvikler sig som stærk kontakt mellem rapperne og publikum.

“If you’re with us, make some fucking noise,” råber Cage og det er klart, at aftenens mission for d’herrer er at udviske skuffelsen fra den nylige aflysning. Det lykkes da også langt hen af vejen ved hjælp af samhørigheden med sit publikum. I en improvisation sender El-P her en lille smædesang om USA og Danmarks krigsberedskab og kaster vandrette white-trash tegn til det entusiastiske publikum. Så selv om koncerten efter en god times tid slutter brat, da strømmen pludselig ryger, har man oplevet den skarpe, intelligente og alternative hiphops stormestre indløse forventningerne og gøre koncerten til andet end blot en erstatning fra pladeselskabets ledelse.

Leave a Reply