Plader

Archive: With Us Until You’re Dead

Skrevet af Andreas Overgaard

Det niende album fra trip-hop veteranerne Archive er drømmende, stemningsfuldt, og helt igennem hypnotiserende.

De bedste musikalske oplevelser kommer ofte, når man mindst venter det. Archive havde jeg ikke stiftet bekendtskab med tidligere, så da jeg modtog gruppens niende album, With Us Until You’re Dead, havde jeg ærligt talt ikke nogen idé om, hvad jeg skulle forvente. Pressematerialet beskrev albummet som ”part-orchestral, part-electronic, part-soulful, part-progressive and wholly emotion-soaked and cinematic”, og efter flere gentagne lyt til albummet er det da også tydeligt, at mindre ikke kunne gøre det.

Åbningsnummeret “Wiped Out” er fra første sekund helt igennem hypnotiserende med sine emotionelle vokaler, der blandes med drømmende synths. ”Interlace” følger efter og giver associationer til Radiohead anno Hail to the Thief. Lydmuren af støj og kakofoni er massiv, men også meget melodisk, hvilket især skyldes bandets nyeste tilføjelse, Holly Martin, og hendes smukke vokaler.

Jeg har altid ment, at jo mere elektronik der lægges på et stykke musik, desto større er risikoen for, at musikkens sjæl og organiske element forsvinder. Denne påstand gøres til skamme på With Us Until You’re Dead. Tag bare “Twisting” som et eksempel: Her blandes den skærende elektronik med vokaler, der let kunne være samplet fra en soulsang fra 1960’erne og giver sangen den personlighed, jeg ofte savner i elektronisk musik. Flirten med andre musikalske genrer stopper dog ikke her, da lydbilledet samtidig udvides med et lag af strygere. Det er dét, Archive behersker: De har det musikalske mod til at gøre, hvad der passer dem; der sættes ikke nogle kreative grænser, hvilket også gør, at With Us Until You’re Dead er et ganske varieret album. For eksempel åbner pladens tredje nummer, “Stick Me in My Heart”, som en drømmende, pianodrevet ballade, som musikalsk er langt væk fra de første to numre. Men efterhånden som nummeret åbner, og langsomt breder sig, er den røde tråd, der blev startet i de første to numre, tydelig at følge.

Dét at kunne skrive et helt album af ”lad-os-blande-dét-her-sammen-og-se-hvad-der-sker”, og samtidig bevare en tydelig rød tråd, er en sjældent set bedrift. Læg dertil den faktor, at With Us Until You’re Dead er rent guf for øregangene produktionsmæssigt, og du har en meget delikat og spændende omgang triphop. Nyd albummet som en samlet enhed, og kombinér det med nattens mørke – så har du en god lytteoplevelse i vente.

★★★★★☆

Leave a Reply