Koncerter

Jurassic 5, 14.06.14, NorthSide Festival, Aarhus

Skrevet af Daniel Niebuhr

Et fænomenalt flow, sublim publikumskontakt og imponerende energiniveau var blot nogle af ingredienserne, da Jurassic 5 gav en lektion i ægte hiphop. Lørdagens koncert udgjorde et af dette års festivals små mirakler, hvor alt gik op i en højere enhed.

Fotos: Anna Tarp Klode / NorthSide

Hvis man ikke lige skulle være klar over det, var det bestemt ikke til at se, at gennemsnitsalderen hos Akil, Zaakir, Marc 7, Chali 2na, DJ Nu-Mark og Cut Chemist ligger på over 40 år. For efter ensemblets optræden lørdag aften kunne man hurtigt fristes til at tro, at nogle af hiphoppens mere rutinerede kræfter havde fundet deres anden ungdom. Jurassic 5 gjorde i hvert fald deres for at overbevise publikum om, at de her, mere end 20 år efter gruppens dannelse, stadig besidder både flow, teknik og karisma nok til at kunne konkurrere med andre af genrens tunge drenge.

Det her var “the real deal”, der syntes at agere som en lektion i ægte hiphop forud for A$AP Rockys optræden umiddelbart efterfølgende. Med fænomenal turntablism på allerhøjeste niveau, breakdance, som befandt vi os i de gyldne 80’ere, og en MC-kvartet, der evigt og altid var fast besluttet på at levere det ene knivskarpe vers efter det andet – og publikum var med fra første sekund. Når der blev sagt »jump«, hoppede vi, når vi blev anvist i at åbne og lukke vores hænder, gjorde vi også det, og der blev fulgt op med behørige jubelråb, når sekstetten sendte shout-outs til både Aarhus og Danmark.

Der var samtidig næsten ingen ophold i musikken, og det konstante flow var med til at holde både publikumsenergi såvel som underholdningsværdi i top hele vejen igennem. Bedst som jeg troede, at vi ikke kunne få det bedre, fik vi også serveret et af de mest mærkværdige optrin, jeg har haft fornøjelsen af at overvære i Ådalen. For mens de fire MC’ere fik sig en tiltrængt pause fra deres evige ordstrøm, bevægede gruppens to DJs sig om på den anden side af deres pladespillere bevæbnet med turntable-guitarer, hjemmelavede trommemaskiner og en mængde andre musikalske rekvisitter, der høstede det ene bifald efter det andet. Jeg er klar over, at det med garanti er en fast del af Jurassic 5s optræden; men for én, der oplever Los Angeles-gruppen for første gang, kunne jeg ikke lade være med også at lade mig rive mig med af stemningen.

Det tager dog ikke fokus væk fra, at gruppen først og fremmest er musikere, men i høj grad også entertainere, og entertainet det blev der så sandelig også. Jurassic 5 blev et af dette års festivals små mirakler, hvor alt gik op i en højere enhed, mens et par teenagere foran mig smed rundt med falske enmillionkronesedler – der manglede bestemt ikke noget lørdag aften.

★★★★½☆

Leave a Reply