Koncerter

Roskilde Festival 2015: Die Antwoord, 02.07.15, Orange

Skrevet af Sabina Hvass

Die Antwoord gav langefingeren til regler og performede som en kæmpe hyldest til det skæve og kitschede!

Die Antwoord-800pxKl. 01 har fredagsstemningen allerede indfundet sig foran Orange Scene, hvor Die Antwoord går på. Vi flytter midlertidigt til Zef Side, hvor DJ Hi-Tek, Yo-Landi Vi$$er og Ninja huserer med deres cocktail af techno, dance, hiphop og generelle outsider-attitude. Musikken handler om sex, om de grimme, dem der er ved siden af og dem, der elsker de mere aparte sider af tilværelsen. Sidst, de gæstede festivalen i 2010, var publikummet på Cosmopol ved at koge over af begejstring over den sydafrikanske trio. Som Per Vers så fint pointerer, inden Die Antwoord går på scenen: »They put the freak in Africa.« Til forskel fra sidst er DJ Hi-Tek tilsyneladende kommet over sin flyskræk. Han indtager sin plads bag den forstørrede pult, der også fungerer som dansepodie.

Vi er blevet lovet en såkaldt »high energy«-koncert. Én af dem med et lille lyn ud for sig i programmet. Og høj energi var inkorporeret fra starten med to danserinder samt Ninja og Yo-Landi, der piler skiftevist fra venstre og højre på scenen, mens vulgære visuals sætter konteksten på plads for dem, der måtte være mødt op uden at have gjort sig bekendte med projektet på forhånd. Der er et generelt fokus under bæltestedet, og de eksplicitte tekster og obskøne råb bliver langet ud over Orange i en strid strøm over bastunge produktioner fra DJ Hi-Teks hånd.

De mange kostumeskift giver et par mørklagte sekunder gennem sættet. Eksempelvis slukkes der helt for lyset, inden “Ugly Boy” – det nummer, der definitivt sætter festen i gang foran Orange, hvor de festivalhæse stemmer råber »You got it!« tilbage mod sceneåbningen. Ninja kvitterer med at rose den skandinaviske stil og inviterer til mere fællessang på langt fra børnevenlig lyrik. På “Pitbull” bliver der hoppet fra pitten til tribunen, og jo hårdere og højere det lød fra scenen, jo vildere blev det blandt publikum. På enkelte steder strakte vokalen sig måske for tyndt ud over den enorme bas, mens det nok gik hen over hovederne på det ekstatiske og trampende publikum.

Die Antwoord havde den høje energi, det krævede at underholde næsten 30.000 mennesker i det lidt konforme DK i sammenligning med bandets hjemlige sydafrikanske kultur. Bandet gav langefingeren til regler og performede som en kæmpe hyldest til det skæve og kitschede, hvad enten det var hånd i hånd med karaoke-tekst på skærmen eller de vilde bevægelser, når bassen dropper. Die Antwoord havde den svære opgave at skulle holde det voldsomme energiniveau oppe og nå vejen rundt i deres bagkatalog på nu tre album, siden de debuterede i 2009 med $O$ . Men indsatsen i går var svært underholdende, og de mange, der blev til ekstranummeret “Enter the Ninja”, så bandet cementere deres værd som headliner på den legendariske Orange Scene.

★★★★½☆

Leave a Reply