Plader

Transient Songs: Cave Syndrome

Skrevet af Jesper G. Kaufholz

Transient Songs spiller Pavement-inspireret, klassisk indierock med psykedeliske indslag. Der er godt skruet sammen, men dybest set lidt kedeligt.

Som mange andre kunstnere er Transient Songs faktisk ikke et band, men et projekt fra Seattle-baserede John Frum. Det er ham, der skriver sangene og inviterer musikere med i det nødvendige omfang. På Cave Syndrome trækker Transient Songs på flere traditioner. Først og fremmest er lyden solidt funderet i den amerikanske indiescene, men med elementer fra både tidlig psykedelisk rock og en bluesy americana. Samtidig er det hele gennemsyret af en bagvedliggende melankoli og uhygge, som giver de til tider ret poppede sange en vis kant. Specielt på ”Cancer in Our Bloodlines” kontrasterer denne uhygge meget fint med et strygerarrangement og et lyttevenligt omkvæd.

Cave Syndrome giver mange mindelser om treenigheden Pavement, Dinosaur Jr. og Sebadoh. Det er jo ikke nødvendigvis en dårlig ting; snarere en konstatering af, at Transient Songs planter sig solidt i den amerikanske indierocktradition. ”Astoria” lyder som noget, man har hørt før, med en spinkel lo-fi-lyd og en vokal, der lyder som en skrattende radio fra 50’erne. Eller tag f.eks. den ganske fint snittede “In This Darkness Light Seeps Through”, som er ganske godt skruet sammen, men både lidt for selvmedlidende og patetisk til virkelig at fange ens opmærksomhed. Det mest interessante element er stadig indblandingen af psykedelia-traditionen, som ofte er med til at løfte sangene fra det banale til det mildt interessante. Det giver Transient Songs muligheden for at stå ud fra de milliarder af bands, der aldrig er kommet videre end Crooked Rain, Crooked Rain.

Men det er også grunden til, at undertegnede keder sig lidt. Det er ikke meget nyt, som Transient Songs har at byde på. For fans af de ovenstående bands er der nok meget at få ud af Cave Syndrome. Men der bliver ikke rykket ved hegnspælene for, hvad genren tillader sig. Tværtimod fastslår Johm Frum, at den amerikanske indierock fortsætter ufortrødent med skæve vokaler, poppede arrangementer og den livslede, som i et eller andet omfang også har kendetegnet alle forbilledernes musik.

★★★☆☆☆

Lyt til “Greenwood Backyards”:
[audio:http://www.transientsongs.com/player/03 Greenwood Backyards.mp3]

Skriv et svar