Plader

Ufornia: Fall Into the Real

Skrevet af Simon Freiesleben

Ufornias ep Fall Into the Real føles som et glædeligt gensyn med en gammel ven, man slet ikke vidste man havde. Endda en ven, der kan spille drømmende og behagelig shoegaze.

Ufornia er et af den slags navne, der bare ligger godt i munden. Man kan ikke lade være med at smage lidt på navnet, når man udtaler det. Sammensmeltningen af You og California vækker tanker om en fiktiv solskinsstat, som jeg får lyst til at besøge. Samtidig rummer det lidt en drømmende snert af noget utopisk. Det lyder ikke som et sted der findes i denne verden. Til gengæld, så passer navnet som fod i hose til det drømmende lydunivers, som dette nye danske band opstiller på deres flotte debut-ep Fall Into the Real.

Projektet Ufornia er et sammenskudsgilde, der har været undervejs i tre år. Bandets medlemmer kommer fra vidt forskellige musikalske baggrunde i det danske musikmiljø, men formår alligevel at skabe en sammenhængende lyd. Bandet er en kvartet bestående af Nicolai Kornerup fra klezmerbandet Mames Babegenush, Morten Søgaard fra det skramlede garagerockband Vampire Blow, trommeslager Asker Bjørk fra folk/country-gruppen Cody og bassisten Jacob Haubjerg, der har spillet live for grupper som Sleep Party People og Hymns of Nineveh. Begrebet supergruppe er nok misvisende, men der er ingen tvivl om, at det er en flok erfarne herrer med en bred musikpalet, der står bag Ufornia.

Fall Into the Real er en 18 minutter lang smagsprøve på bandets lyd, som den kommer godt rundt om på fire numre. Det indledende nummer “Days Of Yore” er en blid start på pladen, som dog langsomt tager til i intensitet, før det kulminerer i skønne vokalharmonier. Da jeg hørte nummeret første gang, kunne jeg ikke lade være med at tænke, at det her var lyden af Pink Floyd opflasket på shoegaze og drømmepop.

»You’ve been living inside my heart / But you’ve been switching back to worlds that were before / Never knowing where you want to reside / So now I’m trapped inside your mind / Looking back to our days of yore«

Teksterne får et klart prog-rocket skær af kosmisk mysticisme, sådan som de nærmest søvndyssende bliver messet henover de lettere psykedeliske keyboard-effekter. Det bliver aldrig helt nærværende, men bidrager fint til den længselsfulde stemning der præger nummeret. “Days Of Yore” er ikke et synderligt nyskabende, men dog ganske smukt nummer.

På “Boredom’s the Dynamite” får tempoet et hak opad, men pladens korteste og mest repetitive nummer fanger ikke rigtigt. Lydmæssigt bevæger nummeret sig inden for velkendte post-punkede rammer, mens sangtitlen gentages som et mantra sangen igennem. Det brænder sig bare aldrig fast. “Never Knew” fortsætter det høje tempo og er pladens mest umiddelbart poppede nummer. Det ville ikke undre mig, hvis det fik solid spilletid på en radiokanal som P6 Beat, da det oser af hitpotentiale. De svævende synths skaber en fængende melodi, som det er svært ikke at lukke øjnene og nikke med hovedet til. Pludselig ser man palmerne og den fiktive solskinsstat for sig igen, og på trods af tempoet føler man hverken stress eller jag. Tværtimod.

Pladens sidste nummer “I Fall Into The Real” har mere til fælles med den sløve “Days Of Yore”, end de to foregående up-tempo numre. Her skinner en klar My Bloody Valentine-indflydelse igennem. Om end Ufornia ikke kommer i nærheden af samme mesterfulde brug af støj som det legendariske irske band, så ligger der et konstant pulserende tæppe af noise under den sarte falsetvokal hele nummeret igennem. Hvis de slap tøjlerne lidt og lod støjen fylde mere, så ville Ufornia begynde at blive et rigtigt spændende foretagende.

Alt i alt, så er Fall Into the Real en enormt velproduceret og rigtig fin udgivelse, der viser, at Ufornia er meget tæt på at have fat i den lange ende. Det er svært at sætte fingeren på hvad det er, men det er som om, at musikken føles bekendt, når man hører den. Man udfordres ikke rigtigt, men det gør ikke så meget. Det er som et behageligt gensyn med en gammel ven, som man slet ikke vidste, at man havde.

★★★★½☆

Skriv et svar