Plader

V/A – mixed by Sutekh: Context Unravelled

Da technoen var ung og grøn i midt-90’erne, væltede det ud med spændende og grænsesøgende mix og compilations, men i dag er der unægtelig længere mellem snapsene. Derfor er det glædeligt, at Sutekh præsenterer os for et velvalgt udvalg af 12″-singler udgivet på hans eget label.

Er sampleren det mest demokratiserende stykke musikelektronik, der nogen sinde er opfundet? Det har i hvert fald gjort det nemmere og billigere at lave musik uden at skulle bruge år på at lære at spille et instrument og siden finde nogen at spille sammen med, for til sidst, hvis man var heldig, at finde et selskab, der gad optage og siden udsende ens musikalske uddunstninger.

Men spørgsmålet er, om ikke kassettebåndoptageren i virkeligheden var en lige så vigtig opfindelse? Da det først blev muligt at overspille sine egne yndlingsnumre og dermed være sin egen favorit-radiostation og ditto dj, nåede musikken ud til mange flere mennesker.

Og ligesom det eksakte tidspunkt for verdens første opretstående menneske fortaber sig i det dunkle, er det på samme måde umuligt at fortælle, hvornår verdens første mixbånd blev lavet. Sikkert er det i hvert fald, at mixbånd har spillet en kolossal rolle for udbredelsen af diverse undergrundsmusikgenrer. Lige fra garagerock, punk og metal til hiphop og techno har utallige mere eller mindre fingernemme fans lavet bånd til hinanden og på den måde spredt de glade budskaber.

Context Unravelled præsenteres vi for San Francisco-beboeren Seth Horvitz’ idé om en mix-cd. Under sit musikalske alias, Sutekh, er han kendt for organisk krible-krable-techno og har bl.a leveret tracks til de klassiske Clicks & Cuts-compilations fra hedengangne Mille Plateaux. Men manden driver altså tillige sit eget label (hvem gør ikke det i dag?) ved navn Context – og for at gøre opmærksom på dét har han udsendt Context Unravelled.

Pladen består af 70 minutter med musik, Sutekh altså selv kan stå 100 % indenfor – ikke bare fordi det udelukkende er numre, der er udkommet på hans selskab, men også fordi det jo netop er idéen med et mix. For selv om formatet i den digitale tidsalder er skiftet, er idéen stadig den samme: Her får du, hvad jeg synes, er det fedeste lige nu.

Context Unravelled begynder i det rolige hjørne – ja, vi er nærmest til aftendinner-party – og kunne cd’en næsten gøre andet med navne som Murcof, Kit Clayton og Sutekh selv på tracklisten? Kunstnere, som alle dyrker det neddæmpede og dubbede. Langsomt tager pladen dog tilløb hen over et roligt housebeat med lidt knirkende fuger fra Twerk og Murcof og arbejder sig langsomt op i tempo til noget, der ligner en rigtig tjekket designerfest.

Twerk, Portable og Ben Neville står for de mere dansable beats, men ellers præsenteres vi for alt fra atmosfærisk og behagelig knitren fra Sutekh selv til spændende remixes af Murcofs så velkendte sammenstilling af hoppende minimaltechno og klange fra Arvo Pärt og andre avantgarde-komponister. Ja, tilmed får vi sjove samarbejder som mellem f.eks. Kit Clayton og Murcof, der smider alle minimale hæmninger overbord og får smedet en herlig pastiche over tidlig Aphex Twin.

Herligheden er lydefrit mixet med fin sans for stemningsskift og udvikling i beats, og cd’en føjer sig derfor fint ind i rækken af gode mixoplevelser. Tillige bliver man præsenteret for numre, der kun har været ude på vinyl, og samlingen er derfor en god introduktion til de enkelte kunstnere – og til Context.

★★★★½☆

Leave a Reply