Koncerter

Roskilde ’10: Dirty Projectors, 02.07.10, Odeon

Skrevet af Signe Palsøe

Dirty Projectors’ indtagende og udfordrende toner havde ved koncertens halvvejsmærke opslugt hele området omkring Odeon, selvom publikum lige skulle have tid til at se newyorkerne an.

Da publikum først havde gennemskuet Dirty Projectors skæve afrikanske rytmer og konstante taktskift, blev festen sparket i gang.

Med sidste års Bitte Orca og en uvant tilgængelig – om end temmelig kompleks – lyd nåede Dirty Projectors ud til et større og mere alsidigt publikum end hidtil. Odeon-scenen syntes af have den perfekte udformning til bands såvel som publikums omfang, og at bandet hovedsageligt havde taget numre med fra sidste års udgivelse, sikrede, at potentialet for en kompleks dansefest langt hen ad vejen blev indfriet.

Det virkede dog, som om de fremmødte festivalgængere lige skulle have tid til at gennemskue musikkens natur, før koncerten nåede så langt. Afrikanske rytmer og konstante taktskift i et virvar af herre- og kvindevokaler er ikke det nemmeste at bevæge sig til, når klokken har passeret 22 fredag aften, men heldigvis insisterede Dirty Projectors på at få alle i teltet med gennem en helt igennem indtagende sammensætning af glæde og kompleksitet.

Udtag fra “Knotty Pine” og “Remade Horizon”, som – i ordets bedste betydning – rodede rundt blandt løse guitarakkorder og komplekse rytmer, satte bandets musik i et nyt lys, der om muligt gjorde den endnu mere indbydende, og da koncerten havde passeret halvvejsmærket, smed bandet trumfkort som “Cannibal Resource” og “Stillness Is the Move”. Og man måtte overgive sig.

At Health netop var gået på scenen på Pavilion med et mere kværnende og insisterende tag på dansabel musik, resulterede heldigvis ikke i den helt store udvandring fra Odeon, selvom de to bands på mange områder lefler for det samme klientel. Nærmere var der tale om, at publikum lystigt kunne danse videre til den næste fest efter endt spilletid. Sådan en aften kunne næppe være startet bedre end med Dirty Projectors’ fantastiske virvar.

★★★★★☆

Leave a Reply