Plader

Belle & Sebastian: Write About Love

Skrevet af Christian Birk

Det er efterhånden fire år siden, at vi sidst hørte fra Belle & Sebastian, men de er heldigvis langtfra blevet dårligere siden sidst. Write About Love er endnu et flot album i en imponerende diskografi.

Der er vel ikke andre arketyper (ud over den erklærede nationalsocialist), der lettere kan genkendes i Netto-køen, end en fan af Belle & Sebastian. Jeg kender manden, han bærer lidt for korte og forholdsvis stramme fløjlsbukser, hvide tennissokker, en stribet t-shirt og et par slidte retro-kondisko. Skal han til fest, bærer han butterfly, ikke slips; håret er kort, og han bruger hverken voks, gelé eller bryl-creme. Han er helst inde om efteråret, for han ejer ikke en rigtig varm jakke. Han ifører sig hellere en mørkeblå blazer. Og så er hans drømmepige Scarlett Johansson, Audrey Hepburn eller Carey Mulligan – som i øvrigt optræder på hans yndlingsbands nyeste plade, Write About Love.

Skulle man være i tvivl om hvem der er den arketypiske kvindelige Belle & Sebastian-fan, skal man bare leje filmen “An Education”, hvor Carey Mulligan spiller den kvindelige hovedrolle. På Write About Love indtager hun nærmere en birolle, der ikke kan betegnes som meget andet end et publicity-stunt eller en vennetjeneste. For selvom hun forekommer nydelig med sin jomfruelige vokal, kunne man nemt have fundet en anden til de to omkvæd i titelnummeret, hvor hun medvirker. Men hun er primært stemningsskaber på en klassisk Belle & Sebastian-hymne, der med vanlig entusiasme og særegen charme besynger kærligheden.

Write About Love handler om, ja, kærlighed. Ikke overraskende på grund af albumtitlen, men også indlysende ud fra Glasgow-septettens tidligere interesseområder. De har sunget om kærligheden i alle afskygninger; de har sunget om den, når den har været ulykkelig, smuk, komisk, og de har beskrevet den, når den har været allermest bizar.

Men der har altid været håb i den gennemsnitlige tilværelse, og det er der også i titelsangen: »I hate my job, I’m working way too much, every day I’m stuck in an office / At one o’clock, I take my lunch up on the roof / The city spread below, I write about a man, he’s intellectual and he’s hot, but he understands.«

Belle & Sebastian nærer også stærke følelser for den gode melodi og 60’er-poppen, og det har de gjort, siden de debuterede for snart 15 år siden. De lirer hits af efter behag, og Write About Love er heldigvis ingen undtagelse. Med afsæt i en tydelig forkærlighed for Phil Spectors girl-groups spiller skotterne deres enkle (næsten banale) og medrivende indiepop med akkorder og strukturer, enhver kan finde rundt i. Skotterne lyder stort set, som da de udgav Tigermilk i 1996. Alligevel er det altid spændende at dykke ned i et nyt Belle & Sebastian, og det er nok, fordi opskriften er så simpel og lyttevenlig. Den er let at kategorisere, og det kan være lidt kedeligt, men oftest er det uhyre opløftende.

Bedst og mest vellykket er albummets sidste nummer, “Sunday’s Pretty Icons”, der med et fantastisk dejligt omkvæd kan varme mange kolde efterårsstuer op. God er også “The Ghost of Rockschool”, hvor trompet, rolige trommer og Stevie Jacksons altid veltimede guitarspil finder balancen mellem det voluminøst skabede og det humoristisk livsbekræftende. Endelig tror jeg, at man vil kunne danse en ond jitterbug til den boblende humørbombe “I’m Not Living in the Real World”. Søde 60’er-korharmonier, dansable trommer og keyboards skaber i hvert fald en stemning, der er svær at sidde stille til.

Mere langsommelig og lidt kunstig virker Norah Jones’ gæsteoptræden. Bevares, den amerikanske jazzsangerinde kommer højt og flot op i “Little Lou, Ugly Jack, Prophet John”, men i sammenhængen, og indhyllet i et letkøbt og tamt arrangement, stikker sangen negativt ud.

Alt i alt er Write About Love dog endnu en pletskud i en imponerende diskografi. Skotterne vil formentlig ikke erhverve nye fans med pladen her, men loyale og trofaste tilhængere vil være glade for, at alt er, som det plejer at være, for recepten er god, og melodierne er genkendelige. Og derfor er jeg da også sikker på, at min fløjlsbuks-bærende ven vil blive fornøjet, når han får smidt vinylen på sin old-school pladespiller.

★★★★½☆

2 kommentarer

  • Fin anmeldelse. Jeg har dog en enkelt anke – og jeg kan se at det også gælder ved nogle af de andre anmeldelser. Hvorfor det direkte link til albummet på iTunes? Ud fra et forbrugermæssigt synspunkt er iTunes noget skidt – nu vil jeg ikke kede jer med min objektive og subjektive holdninger til iTunes, Apple, DRM inficeret (hov det blev lidt negativt ladet) musik, bla bla Men …. Belle & Sebastians musik findes på den udmærket webbutik Boomkat til download i MP3 og FLAC ( http://boomkat.com/downloads/336663-belle-and-sebastian-write-about-love?highlight=336683 ).

    mvh

    Mads

  • @Mads
    Som med mange andre ting er det et valg. Det er klart, at hvis vores læsere bruger andre downloadsites, så vil det være oplagt at linke til et andet site. Men vi revurderer vores valg løbende og foretager de justeringer, der skal til, hvis vi vurderer, at andre valg vil fungere mere optimalt. Det er bl.a. noget, vi har søgt svar på i vores brugerundersøgelse. Men du har absolut en pointe, der er værd at tage i betragtning. Tak for den.

Leave a Reply