Koncerter

Bat for Lashes, 17.06.12, NorthSide Festival, Aarhus

Skrevet af Daniel Niebuhr

Selvom Natasha Khan gav prøver på sin vokalmæssige kunnen midt i de stormfulde omgivelser, manglede koncerten med Bat for Lashes et decideret højdepunkt på trods af en bestemt godkendt optræden.

Jeg skal være ærlig at indrømme, at jeg indtil for et par uger siden ikke havde den fjerneste idé om, hvem Bat for Lashes var. Min umiddelbare tanke, da i første omgang stiftede bekendtskab med den drømmende popmusik, var, at her har vi at gøre med et lovende, nyt band. Senere opdagede jeg så, at Bat for Lashes ikke er et band, men derimod kun består af én enkelt person, Natasha Khan, og med et debutalbum fra 2006 vil det heller ikke være på sin plads at betegne hende som ‘ny’. Så med den nødvendige mængde research i orden kunne jeg – stadig uden nogen som helst forventninger – tage plads for at overvære søndagens koncert med netop Bat for Lashes.

På forhånd var der blevet varslet, at man ville fjerne de storskærme, der var en del af begge scenekonstruktioner. Dette skete på grund af de kraftige vindhastigheder, der bestemt også kunne mærkes gennem hele koncerten. For da Natasha Khan og hendes tre assisterende musikanter indtog scenen, var det med hår, omkringstående træer og utallige regnslag ustyrligt blafrende i det dejlige danske sommervejr. Men hvor vejret vel nok mest var til irritation for festivalpublikummet- og optrædende, kreerede det i dagens anledning en passende ramme for Bat for Lashes dramatiske og drømmende musik.

Først og fremmest fremstod Khan i dag som en sangerinde med så alsidig en stemme og energi nok til at kunne konkurrere med nogle af  nutidens bedste, kvindelige, alternative popnavne. Både de såvel dramatiske og intense som afdæmpede og følsomme numre beviste hun at have rigtig godt styr på. Og hvor blæsten til tider forpurrede vokalpræstationen for alle os ude blandt publikum, lod det ikke til at gå kvinden i front særlig meget på. »I love eating my hair, while I’m singing,« tilføjede hun humoristisk, bedst som blæsten tog endnu mere til.

Men selvom Khan besidder en enestående stemme, formår hun desværre ikke altid at overføre det unikke til sine sange. Det var kun de færreste af numrene, der stod ud fra mængden, der overordnet var ”fin nok”. Det tætteste, vi kom på en rigtig ørehænger, var med ekstranummeret, “Daniel”, hvis 90’er-agtige udtryk appellerer til fans af det årti uden at slippe det nutidige, musikalske nærvær. Jeg savnede at blive præsenteret for en eller flere sange, der virkelig væltede mig omkuld og gjorde modvind til medvind i dagens anledning. I stedet for blev det ‘kun’ til en solid og absolut bestået optræden fra Bat for Lashes, der samtidig varslede om store muligheder for Natasha Khan.

Der behøver nødvendigvis ikke at være et krav om hitlistesucces og et overvældende pladesalg på meget kort tid. For når man ikke er mere end 33, skal man bare tage et blik på mange af de ikoniske kvinder inden for den alternative popverden og deres stadig klart tilstedeværende kvaliteter til trods for deres høje alder og være lykkelig over, at man har mange år at gøre med endnu. Dagens koncert overbeviste mig i hvert fald om, at Bat for Lashes bestemt fortsat er på rette vej.

★★★★½☆

Fotos: Mathias Laurvig, LiveShot.dk

2 kommentarer

  • Fin anmeldelse. Virker dog lidt skørt at beskrive Bat For Lashes sådan lidt som en nykommer når det nok er et af de mest berømte navne inden for den her lidt drømmende popmusik

  • @Mikkel: Jeg tror i høj grad, at det med “nykommer”, som jeg også beskriver indledningsvis, er et resultat af min egen mangel på kendskab til Khan og genren som helhed. Selvfølgelig er hun i det store hele hverken ny eller ukendt; men for mit eget vedkommende er Bat For Lashes et nyt bekendtskab, der i livesammenhæng blev stiftet for første gang i går, og jeg kan sagtens forstå, hvorfor det kan tolkes som om, at jeg skulle beskrive hende som “nykommer” – hvilket selvfølgelig ikke har været min hensigt

    /Daniel

Leave a Reply