Plader

Bjarke Kirk & Kujonerne: Lever hvor vi bor

Bjarke Kirk & Kujonerne stråler med deres imponerende dansksproget americana debut Lever hvor vi bor, hvor der både er plads til større refleksioner og glade barndomsminder fra det rurale Jylland. Og så byder det på dejlig befriende hverdagslyrik med plads til remoulade og pomfritter.

Tag med langt ud på landet, hvor bymennesker ikke kan bunde og hvor duften af den jyske muld er bedre end alt andet. Det er dansksproget americana med hverdagslyrik om forvirret kærlighed, sorte fugle i sindet og mejetærskere. Bjarke Kirk & Kujonerne består udover sangskriver og frontmand Bjarke Kirk af Mark Kühn fra Mont Oliver samt Get Your Guns Andreas Westmark, og efter en enkelt EP-udgivelse er de på markedet med deres første fuldlængdealbum Lever hvor vi bor, der fortæller en hel del om, hvor Kirk lever og bor. I det imponerende tekstunivers er der både plads til tilbageblik på og erindringer fra barndommen og ligeledes større refleksioner over, hvor vi egentlig er på vej hen. Kujonerne leverer varierende og ganske elegant moderne atmosfærisk americana, der sammen med Kirks karakteristiske stemme, som den røde tråd i helheden, skaber integritet og løfter pladen op på et rigtig højt niveau.

Vi starter på ”Perronen”, hvor trommeslager Nikolaj Langaards let stressende trommer, på den gode måde vel at mærke, får nummeret til at galopere fornemt derudad, alt imens Kirks vokal bliver fint iscenesat. Det næste nummer ”Gate no. Love” fuldfører albummets ret så melankolske start. Først på perronen og derefter i lufthavnen, hvor Kirk beskriver dilemmaet mellem at gøre noget aktivt, i stedet for at blive i den trygge stilstand. Antageligvis omhandler ”Gate no. Love” også at tage kampen op for kærligheden. Stige på toget og forlade perronen eller gå til gate no. Love frem for at: »… stå og stene, mens folk går forbi… stå der længe og føle sig tom indeni«, som Kirk synger.

Herfra udvikler Lever hvor vi bor sig i en retning af, hvorfor det er så svært at stå på toget eller gå til sin gate i lufthavnen. Titelnummeret, ”Lever hvor vi bor”, er rent musikalsk ikke et mesterværk, men til gengæld en super overgang fra de to første numre. Her beskriver Kirk, hvor han lever og bor. Et sted der har sjæl og frembringer tonsvis af minder om kornet, høsten, sommersolen og marken i flor. Den tunge, atmosfæriske guitar, et lidt sløvt kor der hjælper med på verselinjen »Lever hvor vi bor«, der bliver gentaget et ekstremt antal gange samt det faktum, at nummeret kæmper sig op på over fem minutter, kan godt blive lidt for kedeligt i længden. På den anden side har Kirk i overbevisende stil allerede skabt sit eget poetiske udtryk og hans tekstunivers virker unikt.

Udover ”Lever hvor vi bor” er ”Høst” og ”Æblet falder ikke langt fra stammen” værd at fremhæve i forhold til tilhørsforholdet til den jyske muldjord. Recitationen ”Høst” forsøger og lykkes helt fint med at genskabe en helt speciel stemning fra barndommen. Det er en fortælling om at kravle op i mejetærskeren til far og spise pomfritter med ketchup og remoulade og drikke brugsens billigste cola, mens kornet høstes på den gule hvedemark. Dejligt jordnært og nøgternt. ”Æblet falder ikke langt fra stammen” runder Lever hvor vi bor af og er samtidig et sidste tilbageblik på barndommen og de værdier, som man er vokset op med og aldrig rigtig giver slip på. Jeg kan godt lide ideen med ”Høst” efterfulgt af outroen ”Æblet falder ikke langt fra stammen”, men det bliver en anelse for ensformigt og dvælende, hvilket gør, at de to numre mister lidt af deres charme.

Det er umuligt at komme uden om en sammenligning med blandt andre Peter Sommer og Allan Olsen, der ligeledes er sangskrivere med rødder i det rurale Jylland. Men de bliver ved inspirationskilder, for Bjarke Kirk & Kujonerne formår som nævnt uden problemer at skabe deres eget udtryk. Her bliver jeg til sidst nødt til at fremhæve ”Fanget eller fri” som et eksempel. En sang, der fortæller om det at give slippe på fortiden og i stedet se fremad. Westmarks guitarspil er sublimt og Bjarke Kirk & kujonerne er suveræne i dette scenarie.

Lever hvor vi bor er et debutalbum, men den indbyrdes forståelse i Bjarke Kirk & Kujonerne er fantastisk. Det er let vemodigt, men også fyldt med glædelige minder og gode historier. Dette projekt har et stort potentiale og jeg glæder mig allerede til nye overraskelser fra Bjarke Kirk & Kujonerne.

★★★★½☆

Leave a Reply