Koncerter

The Sugarhill Gang + Grandmaster’s Furious Five, 01.08.15, Vanguard Festival, Frederiksberg

Foto: Paw Ager/Vanguard
Skrevet af Niklas Kiær

Bookingen af to legendariske grupper med kæmpe hiphop-hits fra 70’erne og 80’erne vækkede interesse, men også frygt for, om det kunne holde live i 2015. Det blev da også Furious Five-medlemmerne Scorpio og Melle Mel, der reddede dagen.

Foto: Paw Ager/Vanguard

Foto: Paw Ager/Vanguard

En af de første koncerter, jeg lagde mærke til i programmet til årets Vanguard, var dobbeltbookingen af to grupper der, om nogen, har været pionerer indenfor hiphop og fået den ud af Bronx til resten af verden. The Sugarhill Gang er bredt anerkendt som mændene bag verdens første reelle hiphophit med “Rapper’s Delight” fra 1979. “The Message” fra 1982 af Grandmaster Flash and the Furious Five er del af samme hellige gral. Musikhistorie er altid spændende at blive præsenteret for, men lige så spændende er spørgsmålet om, hvorvidt de gamle gutter stadig kan præstere at spille en festival op. Særligt Sugarhill Gang har ikke udgivet noget nævneværdigt de seneste 30 år og tilsammen har grupperne to medlemmer der, desværre, er afgået ved døden i tiden, der er gået siden gruppernes peak.

Det viste sig hurtigt, at bookingen ikke havde ret meget til fælles med de to grupper fra slut-70’erne. The Sugarhill Gangs numre blev mumlet, ja næsten mimet, hen over sangene med vokaler på. Efterfølgende har jeg fundet ud af, at ingen af de tre originale medlemmer af Sugarhill Gang var på scenen, så det er en smule svært at regne ud, hvad den “booking” skulle til for. Det var hyggeligt at høre “Rapper’s Delight”, men det virkede en smule mærkeligt.

Men nok om den farceagtige “optræden”. For koncerten stoppede lynhurtigt med at være pinlig, da Furious Five-medlemmerne Scorpio og legendariske Melle Mel trådte på scenen. I stærk konkurrence med DJ Premier havde de to nemlig festivalens bedste energi på scenen, og særligt Melle Mel rappede som en drøm. De tog publikum med på en rejse, hvor der blev spillet alt fra Run DMC til Nirvana, og publikum åd det råt. Sætlisten lignede umiskendeligt den opsamlings-cd med hiphoppens greatest hits, du havde, da du var lille, men de to performere sørgede for, at festen aldrig blev kedelig eller forudsigelig.

Scorpio og Melle Mel havde et fantastisk sammenspil, og de mange shout outs til tidens hiphophelte føltes ærlige og hjertelige fra nogen af genrens absolut største pionerer. Et af de stærkeste øjeblikke var dog, da Melle Mel testede publikums smagssans, da de ironisk gav props til Vanilla Ice, hvorefter publikum prompte brød ud i et stort buh-kor. Mel forsvarede sangen med en anekdote om, hvordan han ellers elskede at gå på dansegulvet til “Ice Ice, Baby” i gamle dage. Good times.

Man forlod koncerten højt opløftet, men en smule forvirret. Hvorfor rappede The Sugarhill Gang (eller hvem de nu var) over backing tracks? Og hvorfor havde de så travlt med at komme af scenen? Hvorfor var de overhovedet på scenen, når det tog tid fra Scorpio og Melle Mels fantastiske optræden? Alle disse spørgsmål kunne jeg godt tænke mig besvaret fra Vanguards side, men det skal ikke tage noget væk fra en fantastisk underholdende koncert.

★★★★★☆
(Karakteren er kun til Scorpio og Melle Mel)

Leave a Reply