Plader

The Maccabees: Wall of Arms

Skrevet af Nina Kock

The Maccabees har bevæget sig væk fra deres bløde, indiepoppede lydbillede og over i et dybere, mørkere og mere reflekterende univers.

Første gang, jeg hører Wall of Arms’ intronummer og førstesingle, “Love You Better”, er jeg overbevist om, at det er Arcade Fire-forsangeren Win Butler, der synger. Og musikken – det hele lyder faktisk utrolig meget som Arcade Fires stemningsfulde og en smule dystre univers. Det er det selvfølgelig ikke, det er Orlando Weeks – forsanger i The Maccabees – der synger og spiller med resten af sit band. Men det er ikke helt ved siden af, da Wall of Arms er produceret af Markus Dravs, der tidligere har arbejdet sammen med Arcade Fire på Neon Bible.

Og lyden er som sagt meget lig Arcade Fires – eller det er den i hvert fald blevet. Der er sket en del siden The Maccabees’ debutalbum, Colour It In, udkom i 2007, hvorfra singlen “Toothpaste Kisses” bl.a. blev brugt i en Samsung-reklame. Dengang var lyden mere i den sorgløse indiepop/-rock-genre, mens Wall of Arms er mørkere og dybere.

»If you got no kind words to say / you should say nothing more at all,« gentager Weeks igen og igen på “No Kind Words”, som er Wall of Arms’ anden – og meget oplagte – single. Nummeret begynder med dovne trommer og en inciterende guitar, men efterhånden bygges lyden langsomt og sikkert op og topper med Weeks’ insisterende gentagelse. Trommerne er på Bloc Party-vis i forgrunden og giver nummeret en energisk og intens stemning. “No Kind Words” skaber desuden en fin rød tråd gennem albummet og markerer en slags afslutning på albummets første halvdel, da nummerets slutning stammer fra starten af det sidste nummer, “Bag of Bones”, der med sit Panda Bear-agtige arrangement binder en smuk sløjfe på Wall of Arms.

I det hele taget er det første halvdel af Wall of Arms, der fungerer bedst. Numre som “Kiss and Resolve” og “William Powers” er hurtige og fyldt med energi, men de efterlader ikke et stort aftryk i erindringen og føles mest som poppet fyldstof.

Wall of Arms er et album, som vokser proportionalt med antallet af afspilninger. Ved første gennemlytning kan mange af numrene lyde forholdsvis ens og virke ligegyldige i mængden, men efterhånden griber numrene om sig, og albummets dybde og melodiske lag viser sig gradvist.

★★★★☆☆

Om skribenten

Nina Kock

 

Biografi:
I mit første musikminde sidder jeg foran mine forældres højttalere med mikrofonen fra min My First Sony-båndoptager i hånden og leger radiovært. Dengang handlede alt om mig og min båndoptager og mit kassettebånd med Krumme. Senere fik jeg en cd med Shubidua, og den var jeg tilfreds med et par år frem. Efter en begyndende teenagetid med Absolute Music og høj popmusik fik jeg endelig øjnene op for noget ordentligt. Det bedste, jeg vidste, var at låne en masse cd'er på biblioteket eller bruge alt for mange penge i en pladeforretning og stene musik en hel eftermiddag. Nu køber jeg ikke særlig mange cd'er mere, men jeg elsker stadig musik.

 

Årets albums 2009

 

Danske

1. Oh No Ono: Eggs
2. Giana Factory : Bloody Game
3. Kim LAS: Boxen/Morskaben EP
4. Emil de Waal + Spejderrobot: s.t.
5. Er De Sjældne: Lyserød Lyseblå Beige
6. The Raveonettes : In and Out of Control
7. Turboweekend: Ghost of a Chance
8. Mew: No More Stories...
9. Balstyrko: Jagten Paa Noget
10. Medina: Velkommen til Medina

 

Udenlandske

1. Animal Collective: Merriweather Post Pavilion
2. The xx: xx
3. Grizzly Bear: Veckatimest
4. Atlas Sound: Logos
5. Bat for Lashes: Two Suns
6. Peter Doherty: Grace/Wastelands
7. The Dirty Projectors: Bitte Orca
8. The Flaming Lips: Embryonic
9. Bear In Heaven: Beast Rest Forth Mouth
10. jj: jj no 2
11. Rio En Medio: Frontier
12. Real Estate: Real Estate
13. Tame Impala: Sundown Syndrome EP
14. Jenny Wilson: Hardships!
15. Cortney Tidwell: Boys
16. Here We Go Magic: s.t.
17. Fuck Buttons: Tarot Sport
18. La Roux: s.t.
19. School of Seven Bells : Iamundernodisguise (single)
20. YACHT: See Mystery Lights

 

Hører i øjeblikket:
The xx: xx

The Flaming Lips: Embryonic

Peter Doherty: Grace/Wastelands

The Welcome Wagon: Welcome to the Welcome Wagon


Fem favoritalbums:
My Bloody Valentine: Loveless
Savage Rose: Dødens Triumf
Bob Dylan: Blood on the Tracks
PJ Harvey: To Bring You My Love
Joy Division: Unknown Pleasures

Skriv et svar