Koncerter

Roskilde Festival ’11: Seun Anikulapo Kuti & Egypt 80 + Femi Kuti & Positive Force, 01.07.11, Arena

Skrevet af Daniel Niebuhr

Afrobeatlegenden Fela Kutis to sønner leverede en glimrende dobbeltkoncert og hyldede med deres første fælles optræden i Europa deres fars arv på smukkeste vis.

Det var spået til at blive en førstegangsoplevelse af dimensioner: De to arvtagere fra deres legendariske far, Fela, Seun Anikulapo Kuti og Femi Kuti på samme scene med hvert sit band, Egypt 80 og Positive Force. Sidstnævnte indeholder endog flere medlemmer, der spillede sammen med Fela, før han forlod denne verden for 14 år siden. Det resulterede i en næsten tre timer lang dobbeltkoncert, hvor afrobeatfesten inden for såvel som uden for Arenas enorme teltdug aldrig ebbede ud trods den lange varighed.

Lillebror Seun Kuti havde lydproblemer, men leverede alligevel en fin koncert.

Seun Anikulapo Kuti & Egypt 80
Lillebror fik lov til at åbne festen. Og var der nogen bedre måde at gøre dette på end med Felas kæmpehit fra 1977, “Zombie”, der med det samme blev genkendt af publikum, og så var alle kroppe i synkron bevægelse til de vanedannede rytmer. Allerede fra start var der imidlertid lydproblemer for det 12 mand store orkester, hvad enten det var guitarer eller mikrofoner, det var galt med. Og det virkede lettere irriterende flere gange at skulle se Seun kommunikere febrilsk med Arenas lydmænd for at få løst det ene eller andet problem.

Når det så er sagt, leverede Egypt 80 en bestemt vellykket koncert. Seun leverede en formidabel vokalpræstation, der langt hen af vejen kunne overbevise de mere svagtseende folk blandt publikum om, at det virkelig var Fela, der var genopstået fra de døde og nu stod lyslevende oppe på scenen. Med alt fra langsomme ballader som “Rise” til sange om lovliggørelse af marihuana og hvordan en mand skal kunne tilfredsstille sin dame seksuelt, bidrog de med en helt igennem udmærket opvarmning til storebror Femi, der gik på lidt efter.

★★★★☆☆

Femi Kutis band, Positive Force, var en anelse mere på dupperne end Egypt 80.

Femi Kuti & Positive Force
Det var et langt mere energisk udtryk, vi fik fra Positive Force, da de betrådte scenen. Alt var skruet bare en lille smule højere op i gear, og med ens uniformer og et til dels bedre sammenspil som orkester virkede de på dagen meget mere organiseret og professionelt.

Åbningsnummeret kom i form af Femis eget hit “Truth Don Die”, og de folk, der stadig lå og halvsov på trappeinstallationen syd for teltet, vågnede op til dåd og sørgede for lige så meget fest på den anden side af teltdugen. Numrene blev mere og mere intense gennem anden halvdel af koncerten, og afslutningsvis måtte selv de ellers så fokuserede pantsamlere give efter for Positive Forces afrobeatrytmer.

★★★★½☆

En lille pause fulgte herefter, før det, som man på forhånd havde gættet sig til, blev en realitet: De to Kuti-brødre optrædende på samme scene for første gang på europæisk grund. Det blev en gennemført hyldest til deres fars musikalske arv, og afslutningsnummeret “Water No Get Enemy” blev et flot punktum for en hel unik koncertoplevelse.

Tak, Roskilde, for at have fået stablet det her arrangement på benene. For det er netop øjeblikke som disse, der netop gør festivalen så mindeværdig.

Skriv et svar