Plader

Alcoholic Faith Mission: Ask Me This

Skrevet af Jonathan Heldorf

Altid aktive Alcoholic Faith Mission forbliver et yderst rart bekendtskab på den nye plade, Ask Me This, der viser et gnistrende ambitiøst og dynamisk band.

Det er ikke lyse udsigter, man bliver stillet i sigte, når et enligt, alkoholiseret, missionerende kor inspireret af katolske munke forkynder: »Can’t go anywhere but down from here« i de første sekunder på den nyudgivne skive fra Alcoholic Faith Mission. Bandet producerer vellydende plader hurtigere, end mange andre får stemt guitaren, men, ja, selvom udgivelsesintervallerne taler imod det, så er de vanen tro leveringsdygtige i vellyd og holder et storslået niveau.

Lo-fi-folk-takterne, der var så dominerende tilbage på Misery Loves Company, er der kun resterne tilbage af på “Running With Insanity”, der både sender blinkende øjne i retning af I’m From Barcelona og Elbow, men i det store hele er det, der startede som en fyraftensbajer, blevet transformeret til et champagnegilde. Således er det i højere grad de krystalskarpe og mildt opsvulmede hymner som “I’m Not Evil”, “Into Pieces” og “Reconstruct My Love”, der tiltusker sig min opmærksomhed. Den mere åbenlyst elektroniske “Alaska” er nu bestemt også oppe på den høje klinge, og Alcoholic Faith Mission er blevet stadig mere ambitiøse i både udtryk og melodi.

Et af de tidligere varemærker for musikerkollektivet var deres blanding af råt udtryk og blide melodier, hidsigt, gennemtrængende trommelyde og det at føle det store i det små. Intet er på Ask Me This radikalt forandret, men de gennemtrængende trommer ligger nu dybere i baggrunden, ligesom guitaren, og så er der ellers fokuseret helt og holdent på vokalerne og de fine harmonier, mens klaver og synth akkompagnerer.

Meget af det rå er blevet skrællet væk, og ærligt talt synes jeg, det klæder bandet i højere grad at fokusere på deres blide sider. Som altid er det imponerende at høre, hvor meget vellyd kollektivet får ud af ganske få virkemidler, men som bekendt skal der ikke meget andet end en god melodi til at skabe noget holdbart. De gode melodier står da også endnu en gang i kø på Ask Me This, og ikke mindst på den yderst smukke “We Need Fear”, der er en balancegang ud i hele følelsesregistret.

Man kan ikke andet end håbe, at Alcoholic Faith Mission vil fastholde både deres kvalitetsniveau og udgivelsesfrekvens fremover.

★★★★½☆

Om skribenten

Jonathan Heldorf

 
Biografi:
I skolen blev jeg altid drillet med mine store ører, men jeg har fundet ud af, at sådan nogle anordninger er særdeles velegnede til at lytte med... sagde ulven. Men siden da er der jo gået nogle år, og i øjeblikket nørder jeg retorik og sprogpsykologi for fulde gardiner. Ørerne er stadig lytteglade og elsker britpop ubetinget; generelt kan de vel siges at være anglofile, selvom det er en lidt udefinerbar betegnelse. Andre præferencer er eksempelvis den nyere nordamerikanske alternative scene, hvor bands som Arcade Fire, Sufjan Stevens, Yeah Yeah Yeahs, Interpol, Yeasayer og Tv on the Radio dominerer.
 
Fem favoritalbums:
Mansun: Attack of the Grey Lantern
Eels: Souljacker
Cardigans: Long Gone Before Daylight
Supertramp: Crisis? What Crisis?
Smashing Pumpkins: Adore

Skriv et svar