Koncerter

Roskilde Festival 2012: Lee Ranaldo, 06.07.12, Odeon

Lee Ranaldo kan sagtens selv uden sit berømte band og slog endnu en gang fast, hvorfor han er en af verdens ypperste guitarister.

Fredag var der gode navne på programmet for folk med hang til shoegazer og støjrock. Efter at have startet dagen med en forrygende koncert med norske The Megaphonic Thrift var det passende at slutte aftenen af i selskab med en af genrens helt store pionerer, Lee Ranaldo, bedst kendt som guitarist i Sonic Youth, der som bekendt er sat på pause på ubestemt tid.

Om det var bandkollegerne Thurston Moore og Kim Gordons private brud, der fik Ranaldo til at udgive sit første sangbaserede soloalbum Between the Times and the Tides tidligere dette år, eller om han længe har trængt til en pause for at udelukkende at kunne koncentrere om sit eget materiale, vides ikke, men i hvert fald virkede Ranaldo særdeles veltilpas som frontfigur på scenen denne aften. Det er heller ikke så underligt, da der var stor jubel og taktfast klappen blandt publikum lige fra start.

Som soloalbummet allerede har slaet fast, kan Ranaldo sagtens stå på egne ben både som vokalist og sangskriver. Han har altid skrevet gode numre i Sonic Youth-regi, og solomaterialet viser Ranaldo fra en mere melodisk og traditionel rockside, dog uden at han giver slip på den genre, han har dannet skole inden for. Heldigvis da, for det er unægteligt som guitarist, han viser sine stærkeste kort, og de allerstørste bifald blev da også udløst af de kendetegnende støjeksperimenter, han udsatte sine hyppigt udskiftede guitarer for.

De 60 minutter, koncerten varede, slog atter fast, hvor innovativ og banebrydende Ranaldo er med sit instrument, og at det er fuldt fortjent, at han rangerer som nr. 33 på Rolling Stone Magazines liste over de bedste guitarister nogensinde. Særligt “Xtina as I Knew Her”, førstesinglen “Off the Wall” og den afsluttende “Stranded” brændte igennem, mens et feedback-indpakket cover af Talking Heads’ “Thank You for Sending Me an Angel” var en flot hilsen til den newyorkske postpunkscene, Ranaldo er rundet af, og som han heldigvis ikke har lagt helt bag sig, selvom håret er blevet gråt, og årene er gået.

Nu er det selvfølgelig som soloartist, Lee Ranaldo besøgte Roskilde Festival, men jeg kunne alligevel ikke lade være med at ærgre mig over, at der på den noget korte sætliste blot var medtaget et enkelt nummer fra hans Sonic Youth-bagkatalog, “Genetic” fra Dirty, og at for eksempel et af hans bedste numre, “Karen Revisited”, der ellers er blevet luftet tidligere under denne turne, blev udeladt. Men det er småting, der ikke ændrer ved helhedsindtrykket af en meget vellykket koncert fremført med høj intensitet og spilleglæde.

★★★★½☆

Skriv et svar