Plader

Traening: Better Than This

Skrevet af Peter Hansen

Lettere badet i støj og med gode melodier skudt fra hoften er Traening endnu en grund til at være tilfreds med den danske indiescene.

Den danske indiescene er sprællevende. Et af de nyeste skud på stammen er Traening. Lækkert navn, glimrende musik. Bandets debut, Better Than This, skal ikke snurre særligt mange gange i CD-afspilleren, før man føler sig overbevist om, at man har med seks talentfulde og idérige unge musikere at gøre. Ud af et virvar af støj og tunge trommer vokser langsomt en samling ørehængende melodier frem. Der vokser til tider også en smule tomgang frem, men i forhold til at vi har med en debutplade at gøre, er det ikke overvældende.

Selve bandet er da også vokset relativt hurtigt. Traening blev dannet i starten af 2001 af søskendeparret Hans Emil Hansen og Marie Eline Hansen samt Asger Hvid. Senere kom Anders Bo Rasmussen, Mathias Nielsen og Maja Schaufuss med, og pludselig sad bandet i Thomas Troelsens Delta Lab-studie med superhelten himself bag producerknapperne. Det sidste var ikke noget dårligt valg. Better Than This er nemlig ikke mindre end fremragende produceret. Ved hvert eneste genhør dukker små detaljer op i musikken, der lige gør det ekstra interessant. Udover det er pladen hele vejen igennem badet i en så tilpas mængde støj, at inspirationsfeen nøjes med at hviske “My Bloody Valentine” i stedet for at råbe det.

En fremragende produktion gør det dog selvfølgelig ikke alene – i så fald ville jeg sidde og lytte til Justin Timberlake lige nu, mens jeg drak Breezers og funderede over, om et band nu også kan hedde Traening.
Gode melodier er selvfølgelig fundamentet i god musik, og der har Better Than This også noget at byde på. I lighed med produktionen vælger bandet på deres bedste sange at spille de musikalske kort et af gangen i stedet for at lægge hele hånden på bordet på én gang. Til tider er der tale om melodiske omkvæd, der overvælder én et godt stykke inde i en sang. Andre gange er det de små variationer i forsanger Marie Eline Hansens vokal, der gør at en sang, som virkede ordinær ved første gennemlytning, efterhånden bliver mere og mere vedkommende.
I de mere melodiøse øjeblikke giver netop vokalen umiddelbare associationer til det danske band Lovebites, der i den grad har formået at skrue ørehængende popalbums sammen. Det gør Traening ikke hele vejen igennem, men det er vel for så vidt heller ikke meningen, og søskende Hansen og co. har så til gengæld andre ting at byde på. Hvorvidt man sætter mest pris på Traening, når de buser derudad med medrivende popsange, eller man foretrækker de mere stenede øjeblikke, svinger faktisk fra gennemlytning til gennemlytning. Men det i sig selv er også et kvalitetsstempel.

Når Better Than This så alligevel ikke får én helt op at ringe, hænger det sammen med, at pladen kvalitetsmæssigt knækker en smule over på midten, og man når at kede sig lidt, inden det igen går op i standard på de afsluttende tre skæringer. Udover det så mangler de måske at skrive den sang, der virkelig kan få fuglene til at synge, men det kan jo sagtens nå at komme endnu. Vi kommer nemlig forhåbentlig til at høre mere fra Traening, der et flot skud på stammen af den danske indiescene – også selv om deres musikalske træ endnu ikke er vokset ind i rockhimmelen.

★★★★☆☆

Leave a Reply