Plader

Rainer Maria: Anyone in Love With You (Already Knows)

Skrevet af Mathias Askholm

Emo-rockerne med pige/dreng-duetter og sangene om den frustrerede kærlighed er tilbage. Anyone in Love With You (Already Knows) er et bevis for Rainer Marias enorme energi live.

Musikalsk kan Rainer Marias udtryk beskrives som en blanding mellem Desert City Soundtrack og Mates of State, dvs. fuldfed emorock med pige/dreng-harmonier. Rainer Marias styrke ligger i den dynamik, der skabes i musikken af vokalduellen mellem Kyle Fischer og Caithlin De Marrais. Fischer og De Marrais mødtes til en lyrik-workshop, hvor de hurtigt fandt sammen over digte, der skulle ende med at blive tekster til sange på deres første album.

Siden Rainer Marias første demobånd, der blev lavet i 350 kopier, har gruppens i alt 4 fuldlængde-udspil solgt over 110.000 eksemplarer, og efter de første par koncerter for familie og venner har Rainer Maria siden spillet mere end 1.000 koncerter i løbet af de sidste fem år. Anyone in Love With You (Already Knows) er en dobbeltudgivelse med cd og dvd som dokumentation af den erfaring og rutine, Rainer Maria har fået opbygget, og udspillet fungerer som et testamente over en række energiladede koncerter i løbet af 2002 og 2003.

Ethvert band har sine hits og sin målgruppe, og Rainer Maria viser i udvælgelsen af sangene til både dvd’en og cd’en, at de udmærket er klar over, hvilke sange der er stærke live, samt at de formår at henvende sig direkte til sin målgruppe. Rainer Maria har med sin særegne emorock formået at skabe en skarp tilknytning til især mange kvindelige fans, der i Caithlin De Marrais’ og Kyle Fischers tekster kredsende omkring problemer med den eneste ene og fortvivlelsen over ulykkelig forelskelse har fået et budskab at relatere sig til. Det er befriende at høre en mere feminin tilgangsvinkel til emorocken, og Rainer Marias flair for denne indgangsvinkel er imponerende.

Anyone in Love With You (Already Knows) er delt i to discs. Disc 1 er en filmoptagelse af en Rainer Maria-koncert fra 2003, og disc 2 er en kompilation af 2 års intensiv turneren og samler således koncertoptagelser fra Rainer Marias mange koncerter i 2002 og 2003, samtidigt med at der er forsøgt at inkludere sange fra alle studiealbums.

Bandet har selv stået for udvælgelsen af sangene til dette udspil, og de har formået at udvælge en stærk blanding af nye og gamle sange. “Tinfoil” er publikumsfavoritten fra debutten, og er sammen med den forelskede “The Reason the Night Is Long” og førstesinglen fra sidste album, “Ears Ring”, klart Rainer Marias stærkeste sange, og de findes alle i en enkelt god version på dette udspil. At man så også skal trækkes med en mindre god version af “Tinfoil” og “The Reason the Night Is Long” er knap så dejligt og et stort kritikpunkt.

Anyone in Love With You (Already Knows) beviser dog for de fleste sanges vedkommende, at Rainer Marias sange begår sig langt bedre live end på plade. Live får mange af sangene tilført den vitalitet og energi, der ofte har manglet på Rainer Marias studieudspil, og også på den visuelle side leverer Rainer Maria et nævneværdigt show.

Rainer Maria har en række sange, der er stærke live, og de formår virkelig at udnytte liveenergien og omsætte den til lytteværdig musik. Der er dog desværre også sange iblandt, der falder igennem. Rainer Maria har været gode til at finde et publikum til deres følelsesbetonede sang, og er man faldet for Rainer Marias studiealbums, er Anyone in Love With You (Already Knows) så absolut et nødvendigt køb. Er man derimod ikke på forhånd bekendt med Rainer Marias univers, vil dette dobbelt-udspil kun indledningsvis formå at være interessant. Når den første betagelse af sangenes liveenergi først har fortaget sig, vil man hurtigt finde Anyone in Love With You (Already Knows) for tynd.

★★★½☆☆

Leave a Reply