Plader

Acustic: Welcome

Skrevet af Erik Bendix

Acustics nye udspil er ikke en brandvarm sag. Den giver til gengæld varmen langsomt, men sikkert med bølger af imødekommenhed og indfrier til fulde de forventninger, man kunne have til den første Acustic-plade i syv år. Eftertænksom dansk electronica med internationalt format.

Der er efterhånden gået syv år, siden Future 3/System-medlemmet Jesper Skaaning alias Acustic sidst gav lyd fra sig med et regulært soloalbum. Han har dog på ingen måde ligget på den lade side siden det glimrende udspil Star Quality fra 1998. I løbet af de sidste syv år har Skaaning blandt andet udgivet 2 split-ep’er i samarbejde med hhv. den danske avantgardist Goodiepal og Khonnors label-kollega RJ Valeo. Desuden var Skaaning blandt producerne på Superjegs dobbeltalbum Øst/Vest.

Med Skaanings status som en af dansk electronicas veteraner kan forventningerne til Acustics udgivelser naturligvis sagtens sættes højt. Og heldigvis bliver de indfriet til fulde på denne nye plade. Dette er electronica, som vor mor lavede den.

Skaaning har i løbet af sin karriere stået en smule i skyggen af sine medsammensvorne i Future 3, Anders Remmer og Thomas Knak. Når man lytter til Acustic anno 2005 kan man tydeligt høre, at Skaaning er trådt ud af denne skygge. Denne seneste udgivelse hedder kort og godt Welcome, hvilket er en ganske passende titel til albummets tolv skæringer. Den lim, som holder det hele sammen, er nemlig en lyd præget af stor imødekommenhed.

Der er noget underligt velkendt ved at lytte til Welcome, som dog i sin helhed er en anelse mere eksperimenterende, end man er vant til fra Skaanings side. Et godt eksempel på den eksperimenterende tilgang er “Øse 2” med mundharpe, fingerknips og diverse syrede elementer.

Det velkendte har blandt andet sin rod i de minimalistiske lydflader, som man kender dem fra Future 3-udgivelserne. Disse udgivelser var kendetegnet af en kølig intellektuel tilgang til musikken, som stadig er at finde på Welcome. Skaanings varemærke har altid været det melodiske, og denne udgivelse er ingen undtagelse. Man mærker, at man er i gode hænder, få sekunder efter cd’en er sat i afspilleren.

Titelnummeret er simpelthen fremragende med sin varme, dvaske lyd og er glimrende til at varme forfrosne lemmer i vinterkulden. Pladens bedste nummer er det melankolske “VM”, som eminent bygges op omkring en knitrende bund og et uimodståeligt melodiforløb.
“Flow” bør ligeledes kunne få den mest hårdkogte lytter til at blive blød i blommen. Pladen emmer af liv, og Skaaning beviser, at han mestrer den svære kunst, det er at få elektronisk musik til at ånde. En kunst, ikke mange kan gøre ham efter.

Det er med andre ord en anbefalelsesværdig plade. Enkelte af numrene er en kende anonyme som det monotone “Resonere”, men det er et lille minus. Alt i alt er det et glimrende udspil, som cementerer Jesper Skaanings position som elektronisk musiker med internationalt format.

★★★★★☆

Leave a Reply