Plader

The Mountain Goats: Get Lonely

Skrevet af Mikkel Steensgaard

Selv efter mange år i branchen har amerikanske The Mountain Goats stadig masser at byde på. John Darnielles tekster er jordnære, bittersøde og charmerende, og han har fundet en smuk middelvej mellem det skramlede og det polerede.

Amerikanske The Mountain Goats – alias sangskriveren John Darnielle – er på sit niende album, Get Lonely, stadig i absolut topform. Teksterne bliver leveret med en bittersød charme, og musikalsk formår Darnielle og hans håndfuld af samarbejdspartnere ved hjælp af enkle virkemidler at bringe nye elementer ind i den klassiske singer/songwriter stil.

Get Lonely bliver den klassiske ‘en mand & en guitar’-konstellation krydret med trompet, lidt strygere, bongotrommer og enkelte steder endda indisk citar. Dette giver pladen en helt ny og interresant lyd, samtidig med at den stadig er lige så personlig og intens, som en singer/songwriter plade bør være.

Intensiteten skyldes især Darnielles lyse vokal. I mange af sangene bliver teksten nærmest talt melodisk, frem for at blive sunget – i en forsagt hviskende tone, som om Darnielle er bange for at blive hørt.

Lyden på albummet ligger i det gyldne grænseland mellem det skramlede og det polerede. Lyden er ikke så utilpasset og lofi som hos f.eks. Bright Eyes, men heller ikke så pæn og finpudset som hos Sufjan Stevens. Dette passer perfekt til The Mountain Goats, og der er ingen grund til, at Darnielle bevæger sig i den ene eller anden retning.

Teksterne på Get Lonely er hverken nyskabende eller revolutionerende. Oftest synger Darnielle om kærlighed, følelsen af ensomhed og tomhed. Forskellen på The Mountain Goats og deres samtidige kolleger ligger i Darnielles måde at behandle emnerne på. I stedet for at skrive om selve den tabte kærlighed går han efter dagligdagssituationer, der på både charmerende og tragikomisk vis belyser tabet: Fornemmelsen af at det er koldere at vågne alene, hvorfor man skruer op for varmen, så man til sidst render rundt i sweater. Eller mindst lige så jordnært: at lave for meget kaffe, fordi man er vant til at være to: »The first time I made coffee for just myself I made too much of it / But I drank it all just because I know you hate when I let things go to waste.«

Denne form for bittersødme præger albummet og gør Darnielles tekster sjove og interresante, men med en konstant snert af tristhed og melankoli.
Dette er med til at gøre Get Lonely til en demonstration af, The Mountain Goats selv efter otte plader stadig har meget at byde på.

★★★★★☆

Lyt til “New Monster Avenue”:
[audio:http://static.4ad.com/audio/themountaingoats/new_monster_avenue.mp3]

Leave a Reply