Koncerter

TV on the Radio, 29.07.09, Store Vega, København

TV on the Radio gjorde sit bedste for at trænge igennem dårlig lyd på Store Vega, men det kunne ikke undgå at påvirke koncertoplevelsen.

Fotos: Sara Jeffries, LiveShot.dk

Bands, der formår at blande overraskende og forskellige musikalske pejlemærker og samle dem i et personligt udtryk, har næsten altid vundet min respekt. TV on the Radio er netop sådan et band. Bare på den første plade blandede de postpunk med doowop og psykedelia i en melodisk og imødekommende artrock (!). Dét i sig selv er imponerende. Siden er der så kommet flere jazz- og funk-elementer til, og trods dét minder deres udtryk ikke om Hurlumhejhuset i Tivoli. Næ, det er tværtimod et gennemført produkt med TV on the Radio, bandet, som kernen, der binder de mange udtryk sammen til en helhed.

Den helhed har de efterhånden perfektioneret over tre albums, men Danmark har ikke haft glæde af at opleve den originale trio bestående af Kyp Malone, Tunde Adebimpe og David Sitek siden deres blændende koncert på Roskilde Festivalen i 2004, da de lige havde markeret sig med deres debut. Derfor var det med ganske stor forventning, at Store Vega blev fyldt op en onsdag aften midt i sommerferien for at høre sange fra bandets tre upåklagelige album.

De startede dog ikke med et brag, men nærmere umærkbart som et freejazzorkester, der lige lavede indledende øvelser inden “Love Dog” tog form. Derefter satte de gang i en omgang ernergisk swing’n’roll med “The Wrong Way”, og så var publikum ellers med. Sådan fortsatte koncerten med en vekslen mellem de ballade-tenderende, vegeterende sange, og de mere dansable, rykkende svedperler fra alle tre plader, dog med vægten på de sidste to.

Forsanger Adebimpe, der ligner en litteraturprofessor eller en jazzkomponist, førte an i de energiske udladninger, mens det produktionstekniske geni Sitek og den bløde Malone, der med sit viltre, grå skæg og batik-t-shirt enten hører til i Funkadelic eller en jamaicansk badeby, holdt sig mere i baggrunden. Som koncerten skred frem og publikums begejstrede applaus blev mere og mere intens, satte deres kroppe sig da også i bevægelse, så de var mere synkrone med saxofonisten og trommeslageren.

Der var dog bare ét problem: Lyden! Det er længe siden, at Store Vegas sal har forplumret en koncert for mig, men det var et problem, der aldrig blev løst, mens TV on the Radio spillede. Trommerne buldrede henover en brummende bas og opløste resten af lydindtrykkene i en tør kage uden smag. Og jeg stod ellers 7. række midtfor. Kun vokalerne hævede sig over massen, men der var aldrig en harmonisk fordeling mellem de enkelte elementer, og den gennemførte lyd, som man kender fra pladerne, havde i hvert fald ikke klaret turen til København. Og det skulle ellers være en af verdens reneste byer.

Den manglende rene formidling af bandets musik kunne dog alligevel ikke helt ødelægge storslåede momenter som ekstranummeret “Method”, hvor hele bandet, opvarmningsbandet Little Dragon og roadies greb til percussioninstrumenterne, hvilket publikum fangede og klappede afslutningen smukt i takt. Da bandet sluttede af med “Staring at the Sun”, var det svært at hidse sig op over dårlig lyd, og TV on the Radio havde i hvert fald gjort sit til at trænge igennem den soniske tordenluft.

★★★★½☆

Leave a Reply