Interview

Jenny Wilson – på nye, demokratiske græsgange

Skrevet af Signe Palsøe

5. september kan Jenny Wilson opleves live med sit gamle band First Floor Power i København. Det er dog et kort, nostalgisk tilbageblik for den svenske sangerinde, for hun er klar til at udfordre sin kreativitet på helt nye måder.

Det er både et hårdt og givende arbejde at være mor. Det slog Jenny Wilson fast tidligere på året med pladen Hardships!, der netop kredser om en moders tanker og rolle – en rolle som Wilson selv udfylder, og betragter man hendes tætpakkede kalender for 2009, må man forestille sig, at et hav af festivaltjanser og individuelle koncerter ikke har gjort opgaven lettere. Selvom Wilson ingenlunde romantiserer sin rolle, mener hun, at de udfordringer, der følger med, kan have en positiv indvirkning på både den kreative og praktiske del af det at fremstille musik og leve som musiker:

Jenny Wilson1»Jeg har aldrig opfattet børn som en barriere for noget som helst. Selvfølgelig sætter det visse begrænsninger at få dem – du kan ikke bare fylde dagen med dine egne aktiviteter. Du er nødt til at sætte tid af, og for mig er det godt at have begrænsninger. Jeg tror, det er sundt at tænke på andre mennesker end sig selv. Det sætter nye tanker i gang.«

Tankerne omkring Wilsons egen situation har da også altid været omdrejningspunkt for hendes sangskrivning. Selvom Love and Youth – hendes første soloalbum efter at hun forlod den svenske popgruppe First Floor Power – omhandlede de for længst overståede teenageår, var det også det at genopleve passager af sit eget liv gennem sine børn, der satte gang i tankerne:

»Da jeg arbejdede på Love and Youth var jeg bestemt ingen teenager, men jeg tænkte meget på, hvordan tingene var dengang. Min ældste søn var tre år, og jeg begyndte at tænke meget på skolen og de aktiviteter, der følger med, når man begynder i skole. Det fik mig til at huske ting, jeg havde glemt, og jeg lod mig selv synke ned i en masse tanker fra dengang. Hardships! handler mere om, hvor jeg er lige nu. Da jeg skrev albummet, havde jeg lige afsluttet min barsel. Jeg tog mig af mine børn, og mange tanker om det at være mor trængte sig på.«

Ny livssituation, nyt arbejdsmønster

Netop ønsket om at kunne realisere egne tanker og ideer gennem sin musik var grunden til, at Wilson i sin tid forlod First Floor Power. I anledning af pladeselskabet Cruchy Frogs fødselsdag er der en sjælden lejlighed til at opleve hende forenet med sit gamle band, og selvom Wilson ikke kan forestille sig igen at skulle være en permanent del af en lignende konstellation, fortæller hun, at hendes syn på det at samarbejde med andre så småt er ved at ændre sig:

»I år har jeg beskæftiget mig med en masse ting, som jeg kun har tænkt på at tage fat i før. Jeg er ikke så god til selv at huske, hvad jeg egentlig foretager mig, selvom jeg altid er i gang med et nyt projekt. Når folk spørger, hvad jeg har foretaget mig i år, er svaret altid ‘Det ved jeg ikke’. På den måde har 2009 været ekstraordinært. Jeg har et andet syn på kreativiteten, og det fantastiske band, jeg spiller med nu, lægger så meget af sig selv i min musik. Jeg har mit eget studie og har tendens til at klare de fleste ting selv, men på Hardships! har jeg i højere grad involveret en masse mennesker i mit arbejde. Kreativiteten skulle dog stadig komme fra mit eget hoved, for jeg har været nødt til at opleve musikken inde i mig selv alene. For fremtiden kommer jeg nok til at arbejde anderledes – hurtigere og med mange flere mennesker involveret lige fra starten. Det er hårdt at arbejde alene, og det tager meget længere tid, fordi man altid lige kan tage den én gang til og én gang til.«

Denne nye form for samarbejde vil vi angiveligt kunne opleve de første resultater af, når Wilson med en »ny type musikere« vil forsøge at angribe sit eksisterende materiale fra en ny vinkel. Projektet er endnu i støbeskeen, men selvom Wilson efterhånden har tænkt sig at indlemme flere mennesker i skabelsen af sin musik, tror hun ikke, at hendes idefase kommer til at ændre sig:

Jenny Wilson2»Jeg tror ikke, at processen, hvorved musikken opstår i mig, vil være anderledes, og jeg tror altid, min musik vil være meget inspireret af mine egne tanker. Når jeg arbejder, kommer musikken som regel først. Det er, som om jeg har en masse melodier, der løber rundt i blodet, og når jeg tænker ‘OK, nu er det tid til at skrive en sang’, åbner jeg op for en slags lem og så kommer alting ud. Men jeg bliver nødt til at kæmpe hårdt med alle de ideer og bearbejde dem intenst for faktisk at lave en sang. Lyrikken kommer først meget sent, men jeg har altid en ide om, hvad jeg vil sige med en sang, eller en slags farve, et univers eller stemning i mit hoved. Det var meget stærkt , da jeg arbejdede på Hardships!, for da malede jeg virkelig mit eget univers med bestemte farver og bestemte følelser. Det er altid svært at finde de rigtige ord, der også passer til rytmen, og det tager meget lang tid, men jeg er yderst tilfreds med resultatet.«

Selvom Wilsons måde at gribe sangskrivningen an på er en personlig fordybelsesproces, mener hun, at hun nu er i stand til at indlemme andre i arbejdet, uden at det ændrer på det udtryk, hun ønsker at skabe gennem sin musik:

»Jeg tror, jeg når en slags indre kerne, som jeg arbejder bedst fra. Jeg har ret god selvtillid og tillid til det, jeg ønsker at foretage mig, og jeg tror, at jo mere min selvtillid påvirker min kreativitet, i jo højere grad kan jeg lukke folk ind i processen og lade dem bestemme ting. Jeg føler ikke længere, at jeg må bestemme alt. Det har jeg gjort i mange år, og jeg er klar til at tage det næste skridt. Men nu taler jeg om ting, der endnu ikke er sket.«

Præcis hvad dette kommer til at indebære, ved Wilson dog endnu ikke:

»Jeg ved kun, hvad der sker lige nu. Jeg sammenligner aldrig med det, der har været tidligere, eller det der måske kommer. Jeg ved bare, at det føles som den rigtig måde at producere musik og leve på for mig lige nu, og det er virkelig noget, jeg nyder. «

Jenny Wilson spiller i Koncertsalen i Tivoli den 4. september, og du kan vinde billetter til koncerten her.

First Floor Power kan opleves live ved Crunchy Frogs 15 års-fødselsdag i Under Vand i Ørestaden d. 5. september.

Leave a Reply