Koncerter

Roskilde Festival 2012: Royce da 5’9″, 08.07.12, Cosmopol

Skrevet af Christian Klauber

Royce da 5’9″ var eksponent for doven og ugidelig hiphop til hans sludrekomsammen af en fødselsdagsfest.

En fredag nat for lidt over to år siden fik jeg ørerne i Tech N9nes velsmurte rapmaskineri. Foranlediget af den oplevelse og min begejstring for Success Is Certain havde jeg ganske store forventninger til en solid gangsterleverence fra Royce da 5’9″ på Cosmopol.

I momenter fik publikum da også, hvad de kom efter. Da vi havde overstået fem minutters ’ulven kommer’ med vel rigeligt med pistolskud, hylende sirener og en brøleabe af en dj, der blev ved med anmode om ’middlefingers in the air’, kom Royce da 5’9″ roligt gående ind på scenen til den massive guitarsolo, der indleder ”Legendary” på Success Is Certain.

Selvom den overlegne indledning blev fulgt op af de solide ”Heat to the Streets”, ”Where My Money?” og Eminem-bangeren ”Writer’s Block”, var det underligt uengageret og præget af ekstremt mange brud i koncerten, sniksnak om dette og hint og de obligatoriske shoutouts. Når man dertil lægger småproblemer med lyden i begyndelsen af koncerten, var det faktisk en ganske pauver oplevelse.

Den fornemmelse fik end ikke en ret overbevisende a capella med Puff Daddy-diss fra bonkammerat Kid Vicious rettet op på – men det er selvfølgelig også lidt svært, når man prioriterer at forlade scenen for at tage billeder sammen med publikum.

Ifølge Royce var det hans fødselsdag for et par dage siden (prompte fik han en hel sals fremstragte fuckfinger i fødseldagsgave), og han festede stadigvæk, som han udtrykte det. Den slags fester involverer med stor sandsynlighed rigelige mængder ’cheeba cheeba’ og sprut – og det sætter sig på performanceniveauet.

Måske var det derfor, vi kun i glimt så det sproglige overskud og sublime flow, Royce da 5’9″ rent faktisk har – og måske var det også derfor, publikum på Cosmopol blev spist af med hjemlig fødselsdagshygge frem for den aggressive gangster, Royce da 5’9″ gemmer på.

★★★☆☆☆

Leave a Reply