Plader

Tudsegammelt: s.t.

Skrevet af Emil Fibiger

Hiphoporkestret Tudsegammelt blander jazz, rap og støvede beats på et debutalbum, som kan sætte gang i festen, men også kvæle den igen.

Hvad får man, hvis man sætter fem gæve gutter fra det sydlige Jylland sammen i København? Svaret er tilsyneladende et hiphoporkester ved navn Tudsegammelt.
Det tegnefilmsinspirerede orkester består af rapperne Klaes og Leon MC, musikerne Rune Ølpik og Ejnar Vidbæk og dj/produceren Lars Da Fari.

Klaes og Lars Da Fari er et gammelt makkerpar, der tidligere har arbejdet sammen om Klaes’ to soloalbums. Leon MC har været med på flere undergrundsudgivelser, mens de to musikere er nye navne for mig. Sammen begyndte de at spille live i 2010, og da de senere blev signet til pladeselskabet Echo Out, tog de hul på arbejdet med at lave det album, som nu er udkommet.

På det selvbetitlede album har de fem udviklet deres helt egen jazzede, jammende og skramlende grammofonlyd. Instrumenter som tuba, kontrabas og trommer bliver blandet med Lars Da Faris hiphopproduktioner og scratch. Der er lidt værtshusstemning og ”folkerap” over det, og man kan sagtens forestille sig Tudsegammelt som et husorkester på et brunt værtshus.

De to rappere i Tudsegammelt og deres tekster er også meget folkelige. Leon MC og Klaes er et par sympatiske gutter i midten af 20’erne, og de rapper lige ud af landevejen om helt jordnære og leverpostejsdanske emner.

”Nul Komma Fem” handler om pludseligt at føle sig gammel. ”Selvfed” handler om at være blevet dvask og øltyk. ”Haletudsen” er vejviseren for små børn, der skal finde ud af, hvordan den forskruede verden, som de bliver født i, hænger sammen. ”Heltekvad” handler om at være at pacifist og ryste på hovedet af den vold, der foregår rundt om i verden.

Det er tracks, der handler om andet, end at de to rappere er fede til at rappe. Der er masser af humor og ærlighed at hente i teksterne, og de hænger godt sammen med musikken. Tag bare instrumentalen på ”Selvfed”, der lyder som noget hevet ud af en tegnefilm, hvor en tyk mand kommer spadserende.

Selvom den brummende tuba og de andre instrumenter måske nok er velvalgte, så er de også med til at gøre de nævnte tracks lidt langsomme og noget tunge at lytte til. Klaes og Leon MC gør det okay, men de er svære at skelne fra hinanden, og de leverer ikke ligefrem rim eller flows, man taber underkæben af. Det er, som om de er bange for at blive for krøllede i deres tekster og derfor har en tendens til at skære alt ud i pap. I omkvædet til ”Nul Komma Fem” går der eksempelvis rundkreds og børnehavesang i den: »Først var jeg helt bette / så blev jeg lidt større / efter det midt imellem / så lidt ældre end før / jeg gik fra small til large / til stol fra skammel / det her er en sang, der handler om at blive gammel.«

Andre stedet på pladen liver Tudsegammelt op. De kan nemlig godt lave tracks med tempo på, og de er klart bedst, når der er gang i festen. “Verdens ældste nye gruppe” skruer op for attituden over et seriøst swingende beat med klaver og bas. “Et skridt frem og to tilbage” er et funky track, hvor de to rappere overlader det sidste halvandet minut til de to musikere og Lars Da Faris’ scratchende pladespiller. På “Bedre tjent uden”, der handler om pigen, der skred, kommer der over et lækkert jazzet beat endelig lidt på spil i de to rapperes stemmer. Og pladens sidste track, ”Det betyder ingenting”, er en fængende sing-along-sang, der sikkert også er et hit foran livepublikummet.

Det er fire superfede tracks, hvor instrumenterne, rappen og beatsne sammen skaber noget, som man har lyst til at sætte på repeat. Det sker ikke mindst takket være legesyg og skør sang fra Simon Solem på tre af sangene. Han må meget gerne blive gruppens sjette medlem.

Tudsegammelt lyder på dele af denne plade endnu ældre og kedelige, end deres navn antyder. I andre passager lykkes de fuldt ud med en lyd, som man ikke finder andetsteds i dansk rap. Det er samlet set en charmerende, men også en noget ujævn plade, de debuterer med.

★★★☆☆☆

1 kommentar

  • Jeg kan sige at da jeg så dem live på Live Camp, Skanderborg, leverede de noget af en fest

    Tror det var den bedste koncert på Live Camp

Leave a Reply