Koncerter

Roskilde Festival 2013: Rihanna, 05.07.13, Orange

Årets mest omdiskuterede booking understregede Roskilde Festivals særkende: At festivalen ikke ser skævt til visse genrer, så længe det musikalske forlæg er på plads.
Skrevet af Jonathan Heldorf

I år har Rihanna været et større samtaleemne end vejret, men modsat dette var popfænomenets koncert forudsigelig og ikke særlig anderledes end en tur i Fætter BR: alt for meget plastik, men det indfrier forventningerne hos de små, og så er alle glade.

Roskildes Rihanna-koncert har i de seneste dage været mere omdiskuteret end vejret. Allerede der må man sige, at hun har begået noget af en bedrift. Og det har ikke været svært at forudsige, at uanset kunstneriske standarder, så ville hun sejre bare ved at dukke op på scenen; nogle navne er bare så populære, at de fleste publikummers kritiske sans går fløjten, fordi det er blevet så stort, at det ikke længere handler om musik, men bare om at se giraffen.

Og Rihannas koncert handlede i den grad om alt andet end musik. Det handlede om genkendelighed, kitsch og sex. Det var helt tydeligt, at samtlige medlemmer i backingbandet var typecastede til ikke bare at spille instrumenter, men snarere at spille rollerne som bad boys med store muskler, tatoveringer og rock-udstråling.

I det hele taget er det et sjældent syn på Roskilde, at en koncert virker så iscenesat, at man får indtrykket af, at selv de små talepauser mellem numrene er skrevet på forhånd. Men det er nu svært – sådan oprigtigt – at tro på, at i går virkelig var den bedste nat i hele Rihannas liv, eller at koncerten for hendes vedkommende var helt uforglemmelig i forhold til de hundredevis af andre koncerter, hun spiller om året.

Tværtimod virkede det i høj grad, som om repeat-knappen var slået til, og som om at hele pengemaskinen rundt om Rihanna godt er klar over, hvad publikum vil have, og så fodrer man ellers bare med flad hånd.

Og ud fra den præmis var aftenens show vellykket. Rihanna kom, hun sang (eller fraserede sporadisk henover en del playback) og hun underholdte. Det var som sådan nøjagtigt, som det skulle være: fuldstændig tight, helt ‘perfekt’ og så ellers ikke for en krone mere.

★★★☆☆☆

Leave a Reply