Koncerter

Roskilde Festival 2014: Förtress, 01.07.14, Rising

Skrevet af Daniel Niebuhr

Den uovervindelige rockfest var klar førsteprioritet, da danske Förtress gæstede Roskilde Festival, hvor moshpits og flyvende øldåser blev toneangivende frem for de noget forudsigelige pikrockkompositioner.

fortress

»Roskilde Festival er jo en rockfestival, og det her er rock!,« blev der proklameret fra Rising-scenens MC forud for koncerten med danske Förtress. Set i lyset af de senere års diskussion omkring festivalens brand, var jeg tilbøjelig til at være uenig i førstnævnte; men man kunne på ingen måde argumentere imod, at Förtress leverer en solid omgang ægte rock, der går uden om hjernen og direkte i kønsorganerne.

De fire fyre spiller pikrock med stort P, som giver anledning til uhæmmet at kaste sin øldåse gennem luften og i næste sekund lige så uhæmmet smadre ind i personen foran en – og det var lige præcis, hvad der skete tirsdag aften. For med det forventede artilleri af hæsblæsende rockhymner satte Förtress gang i både læderveste og langt hår, mens kvartetten om nogen gjorde, hvad de kunne for at give deres livs koncert.

Musikken har bestemt sine fordele ved, at bandet kan fokusere lige så meget på deres egen optræden som på at skabe en fest for de fremmødte, og det var i høj grad også til at se, at Förtress er lige så meget entertainere, som de er musikere. Alle bandmedlemmer fik taletid og plads til at fremvise alt lige fra musikalske færdigheder til flexede biceps, hvilket gik rent ind hos publikum. Og selv den allerede anvendte gimmick med at hive et kor ind på scenen – denne gang i form af Roskilde Pigekor – tog kegler.

Desværre kan Förtress kun leve begrænset på deres show. For med et bagkatalog, der tager udgangspunkt i en bred vifte af alt godt fra 80’ernes gyldne rockdage, kom musikken til at føles både forudsigelig og af og til også kedelig. Flere gange tog jeg mig selv i at interessere mig mere for bandets påfund på scenen end for deres rockkompositioner, og med et lydbillede, der ikke nødvendigvis var blevet bedre end dagen forinden, var jeg i sidste ende heller ikke særlig interesseret i at dykke dybere ned i de enkelte elementer af Förtress’ lydunivers.

Man bliver dog nødt til at applaudere bandet for at holde, hvad der indledningsvis blev lovet. Rocken kom, så og sejrede og skabte en folkefest, som både band og publikum kan være stolte af at have været en del af.

★★★★☆☆

Leave a Reply