Koncerter

Royal Blood, 22.03.15, Store Vega, København

Skrevet af Camilla Grausen

Den britiske duo Royal Blood har fået en forrygende start på karrieren. Søndag førte succesen dem til København for første gang, hvor deres enkle, bastunge rock udgjorde en tiltrængt energiindsprøjtning.

Royal Blood pressebilledePå kort tid er de to unge Brighton-fyre i Royal Blood kommet langt. Ja, bare siden deres første besøg i Danmark for under et år siden har de opnået meget. Deres selvbetitlede debut er på gaden, de har scoret en prestigefyldt Mercury Prize-nominering, og British Music Award’en for bedste britiske band er stadig en helt ny blæregenstand på duoens kaminhylde. Med sådanne meritter på mindre end et år kan man sige, at Mike Kerr og Ben Thatchers rockband er kommet overordentlig godt fra start. Den udsolgte koncert søndag aften i Store Vega bekræftede, at de også i Danmark har sikret sig fans af deres enkle, tunge og iørefaldende tromme-og-bas-rock.

Karakteristisk for duoens form er trommesættet rykket helt ud mod scenekanten, så der er lige så meget opmærksomhed til trommeslager Ben Thatcher som bassist og sanger Mike Kerr. Flere bandmedlemmer savner man egentlig ikke. Hvad Royal Blood mangler i antal, kompenserer de for i fyldig, dyb lyd og med et imponerende, medbragt lysanlæg, der udsender hurtige røde og hvide blink. På det kolossale bagtæppe følger det tredje medlem, den maskerede kvinde fra det i øvrigt fede albumcover, publikum med øjnene – både dem oppe på balkonen og os nede på gulvet i den tætpakkede sal.

Hvis man ellers skulle være i tvivl, fik man bekræftet, at Royal Blood allerede har adskillige hits. Duoen kunne drysse dem ud over sættet, så de med jævne mellemrum fik stemningsbarometeret til at stige. ”Come on Over” og ”Figure It Out” leveredes tidligt, og især sidstnævnte vækkede lynhurtigt fornøjet genkendelse hos publikum. Senere kom den iørefaldende ”Little Monster” og den karakteristiske, huggende ”Ten Tonne Skeleton”. For dem alle gælder det, at de fanme gør sig godt live. Det er numre, hvor bassen skal mærkes i brystet, og det, de allermest har kørende for sig, kommer ikke frem i snoldede øretelefoner. Med høj lydstyrke, et begejstret publikum, fedt lysshow og energien hos Kerr og Thatcher kommer hitsne hver især til sin fulde ret.

Live er bassen endnu dybere og mere fremtrædende, på sine steder lige så tung og cool som hos Rage Against the Machine. Ellers er det selvfølgelig The White Stripes, der er den største sammenligningskilde for Royal Blood. Mike Kerr synger på samme flabede måde som Jack White, og i det hele taget er der en del numre, som kan minde om det amerikanske forbillede. Men Royal Blood ligger alligevel langt fra kopikategorien, da de har en tungere bund og nok af andre rockikoner som inspirationskilder, heriblandt tidlig Muse, Queens of the Stone Age og Led Zeppelin. Tværtimod er det kun en fornøjelse at høre nogle af de bedste dyder fra The White Stripes overleve på en ny måde i 2015.

Royal Blood leverede et stramt show på én time. Short and sweet, som det kunne forventes af et ungt band, hvis musikalske bagage ikke just koster kassen i overvægt i lufthavnen. Med sig har de immervæk kun en kort ep og et album med 10 sange på tre minutter i snit. Ret meget mere behøves heller ikke. For når Royal Blood er bedst, som på de førnævnte hitnumre, er de en energiindsprøjtning, og ikke noget, der skal trækkes i langdrag. Duoen har ingen sjælere, men numrene i mellemtempo er ikke helt så velfungerende live som dem, der spilles hårdt og hurtigt. Når Kerr og Thatcher har et album mere bag sig, vil de også kunne stryge et par af dem fra sætlisten.

Albummets første nummer, ”Out of the Black”, skulle blive aftenens sidste, og således sluttedes ringen. Til sommer gæster Royal Blood den debuterende festival Tinderbox i Odense, men til slut i Vega erklærede den succesfulde duo, at de meget gerne vil komme tilbage til København. At dømme ud fra publikums modtagelse af de to briter, er de i den grad velkommen – også selvom de påstår at være »untidy housemates«. Mike og Ben, vi tager gerne oprydningen, hvis bare I holder festen.

★★★★½☆

Leave a Reply