Koncerter

Mobb Deep, 01.08.15, Vanguard Festival, Frederiksberg

Skrevet af Joram Menzer

Den nærlegendariske rapduo Mobb Deep leverede en forglemmelig og uinspireret koncert, hvor de ødelagde og druknede klassiske hiphop-beats i dunkende basgange, mens de to rappere forvekslede råb med rap.

MobbDeepDen amerikanske rapduo Mobb Deep er et par hiphop-helte fra 1990’erne, og de to newyorkere må derfor betragtes som et hovednavn på årets Vanguard Festival. De fleste rapfans kender duoens uden tvivl bedste udspil, The Infamous og Hell on Earth fra henholdsvis 1995 og 1996, og begge album er indiskutable milepæle i raphistorien.

Men det er ikke kun hardcore hiphopfans, der kender duoens arbejde. Gruppen har nemlig begået et af de vel nok mest kendte hiphop-beats til dato, ”Shook Ones , Pt. II”, som blev verdenskendt, da det blev brugt som underlægningsmusik til en ganske mindeværdig rap-battle i filmen “8 Mile” med Eminem i hovedrollen. Er man yderligere i tvivl om sangens særstatus i gruppens bagkatalog, kan man bare kaste et blik på Spotify, hvor den har næsten 10 millioner flere afspilninger end deres næstmest afspillede sang.

Med sådan et resume var der derfor forholdsvis store forventninger til lørdagens koncert. Også selvom Mobb Deep har været forholdsvis irrelevante – for ikke at sige direkte dårlige – i efterhånden et par årtier. Frygten for, at vi skulle trækkes igennem en række ligegyldige sange fra bagkataloget, blev hurtigt afkræftet, da de to rappere entrerede scenen til tonerne af den klassiske og fantastiske ”Survival of the Fittest” fra The Infamous.

Desværre blev frygten for, at Mobb Deep ville fedte med deres bedste sange erstattet af en oplevelse, der ikke var meget bedre. Sangen blev nemlig skæmmet af dårlig lyd, hvor bassen ødelagde enhver fornemmelse for klaverloopet og de finere nuancer i beatet. Derudover var der langt fra flowet på albummet til den omgang råberi, som de to rappere Havoc og Prodigy åbenbart forvekslede med et flow. Vokalen var alt for tydelig i lydbilledet og med så dårlig en vokal, var det ikke en positiv oplevelse. At man så oven i købet kunne høre den originale vokal over beatet i baggrunden, var ikke en formidlende omstændighed – tværtimod.

Desværre var udgangspunktet ikke en enlig svale, og hele koncerten bar præg af den samme uinspirerede tilgang, hvor de to rappere ikke var i nærheden af det tilbagelænede og overlegne flow, der kendetegner dem på deres plader. Problemet med den altoverskyggende bas og vokalen fra backtrack var ligeledes gennemgående.

Duoen skal have ros for, at den første halvdel af koncerten var sammensat af sange fra storhedstiden i 90’erne, og publikums manglende indlevelse i nyere sange, som eksempelvis den absolut ligegyldige ”Let a Ho Be a Ho” fra den cirka lige så ligegyldig Murda Muzik, viste med al tydelighed, at det nok desværre var 15 år for sent, Mobb Deep stod i Søndermarken.

Selvom de til sidst spillede det tidligere nævnte mesterværk ”Shook Ones Pt. II”, var det for sent til at redde stumperne af en koncert med en nærlegendarisk gruppe, der næppe nogensinde kommer til at bevæge sig ud af middelmådighed igen. Faktisk var duoen tæt på at ødelægge ”Shook Ones Pt. II” for eftertiden, da sangen, som resten af koncerten, blev skæmmet af det skæve lydbillede og de to rapperes råbende – i stedet for rappende – vokal.

★★☆☆☆☆

Leave a Reply