Plader

Isobel Campbell & Mark Lanegan: Keep Me in Mind Sweetheart EP

Hvad siger vinduet? Et meget beskedent lag sne dækker alle de utilgåede arealer. Ikke meget, men en lille smule, og det er også nok så tidligt i januar. Jeg lytter til Keep Me in Mind Sweetheart, en stille og rolig ep, der er rigtig god at sidde og kigge på nedfaldende sne til.

Lad os bare sige, at det var planlagt, at jeg først anmelder den nye ep fra duoen Campbell og Lanegan nu. Hvorfor nu? Kig ud af vinduet!

Hvad siger vinduet? Et meget beskedent lag sne dækker alle de utilgåede arealer. Ikke meget, men en lille smule, og det er også nok så tidligt i januar. Hvad siger vejrudsigten? Overskyet med hang til byger. Snebyger. De koldere tider bliver bedre tider. Jeg elsker sne. Sne opvejer fuldstændig, at det er så koldt, at jeg er nødt til at gå med mit halvkiksede halstørklæde offentligt og nogle gange (hvis jeg vurderer, at jeg nok ikke bliver set af særlig mange) min kiksede hue. Det er lige meget (næsten), så længe der er sne. Jeg vil ikke komme med videre poetiske detaljer, såsom sådan noget med, at jeg elsker, hvordan nyfalden sne knaser under mine sko, slet ikke. Jeg er realist. Det kan da godt være, at jeg godt kan lide, hvordan nyfalden sne knaser under mine sko, det kan jeg da, men jeg kan også lide så meget andet. Nej, det rigtig fede ved sneen er, at den højner mit humør en smule. Ikke meget, men lidt. Min hverdagslivskvalitet stiger med et par decimalprocentpoint, når der ligger sne udenfor. Så enkelt er det. Det er fedt, at vejret kan gøre sådan noget ved mit liv, det er faktisk fantastisk!

Det fedeste ved sneen er dog ikke sneen i sig selv (at mærke, hvordan nyfalden sne knaser under mine sko), men at vide, at den er der. Jeg er et indemenneske. Ikke et naturmenneske, travemenneske, aktivt menneske, nej, jeg er et indemenneske. Sådan er det. Jeg kan godt lide te, det kan jeg bare. Og min te smager bare bedre, når der er sne udenfor. Det er hyggeligere at sidde i sin lænestol og læse og skrive, når der er sne udenfor. Sådan er det bare. Jeg kan godt lide at kigge på nedfaldende sne uden for mit vindue. Jeg kan lide at se snelaget stige for hver halvtime, når det pænt lægger sig på min ydre vindueskarm.

Det er også derfor, at jeg godt kan lide Keep Me in Mind Sweetheart, en seks numre lang ep af Isobel Campbell og Mark Lanegan, som er tidligere medlemmer af henholdsvis Belle and Sebastian og Screaming Trees. Pladen minder om nedfaldende sne, den giver mig det samme som nedfaldende sne. Når pladens titelnummer begynder, med sin enkle vekselbasguitar og sine betryggende stemmer, så læner jeg mig længere tilbage i min lænestol. Jeg kan godt lide det, jeg hører, jeg føler mig tryg. Når næste nummer “Fight Fire with Fire” kører stille derudad med sine lige så tilbagelænede trommer, sit ingen dikkedarer- akkompagnementsklaver og den lettere rustne Lanegan som forsanger, jamen, så er jeg med. Jeg sidder og rokker stille i min lænestol. Kigger ud på sneen, drikker lidt mere te. Læser et par linjer, kigger lidt op uden at kigge på noget. Slideguitaren passer perfekt ind på “Rambling Rose”. Det hele fungerer rigtig godt, og der bliver ikke stillet nogen spørgsmål eller prøvet på noget nyt undervejs.

Keep Me in Mind Sweetheart er en baggrundsplade. Det er ikke noget mesterværk, der er ingen eksperimenter, nyskabelse, sådan set ikke så meget, nej, men der er hygge, der er tilbagelænet nærvær. Pladen sætter sig lige så stille henne i hjørnet af værelset og spiller, den spiller bare, man behøver ikke kigge så meget på den, nej, den spiller bare, fordi den har lyst. Glæde ved musik behøver ikke være overgearet bigbandmusik, kæmpestore og avancerede kor, eksperimenterende eksperimenter fra New York, nej, musikglæde kan også være tilbagelænet glæde, som det her er tilfældet. Jeg ville virkelig gerne til sådan en stille koncert med den dame Campbell og den herre Lanegan. Jeg tror virkelig, det ville være hyggeligt og godt.

Pladen varer 22 minutter, det er ikke energifyldte 22 minutter eller en ep, der bringer Campbell & Lanegan i nye retninger eller noget som helst. Det er 22 stille og rolige, afslappede minutter. Og det er 22 gode minutter.

★★★★☆☆

Om skribenten

Christoffer Basse Eriksen

 

Biografi:

Studerende ved Idehistorie på Århus Universitet.

 

Hører i øjeblikket:
Atlas Sound: Logos

- Bradford Cox er en lille popdjævel, det er hvad han er. "Walkabout", "Shelia" og "Quick Canal" er alle tre mesterlige numre på et album af utroligt høj kvalitet.

 

Bill Fay: Still Some Light
-
Jeg har, på trods af mine kun 20 somre, ventet på dette album siden 1971, hvor mesterværket Time of the Last Persecution udkom. Still Some Light er en stor samling sange af meget samme lyd. Åbneren "My Eyes Open" er tårepersende smuk, og der er flere perler at finde, jeg skal bare lige have lidt tid.

 

A Sunny Day in Glasgow: Ashes Grammar

- Overset, overset album fra 2009. På en gang svævende og konkret, rum og melodi. "Close Chorus" er et instant hit!

 

Current 93 - Soft Black Stars

- Der roterer altid en C93-skive hjemme ved mig. For tiden er det den her. Ensformig, ja, fantastisk, ja!

 

Bill Callahan: Sometimes I Wish We Were an Eagle

- Et favoritalbum herhjemme. Hvert nummer er en perle, Callahans stemme er så helt vildt rig, og så er jeg fortabt i sætningen: "I used to be darker, then I got lighter, then I got dark again".

 

Fem favoritalbums:
Animal Collective: Feels
Bill Fay: Time of the Last Persecution
Justin Rutledge: No Never Alone
Beach Boys: Pet Sounds
Bob Dylan: Blood on the Tracks

Skriv et svar