Årets bedste plader Artikler

Årets bedste plader 2003

Undertoner er stolte af at præsentere valget af de 20 bedste danske og 20 bedste udenlandske plader i 2003.

Så er året endnu engang lakket mod sin ende, og det er tid til at gøre status. Har man nået de mål, man har sat sig? Har man fået arbejde? Er man gået i gang med en uddannelse? Er man blevet gift? Har man fået børn? Har man fået nok”¦ Ahhr for helvede. Det vigtigste er jo selvfølgelig at vurdere pladeåret 2003. Hvilke nye ansigter meldte sig på banen? Hvilke gamle bands skød vores håb i sænk eller gjorde vores mistillid til skamme? Hvilke plader var kort sagt de bedste i det forgangne år?

Det sidste spørgsmål vil vi her på Undertoner gerne give vores bud på. Vi ville måske gerne have gjort det på en anderledes måde end nedenstående. Vi ville gerne have opfundet den dybe pladetallerken endnu engang og givet en grundig, men samtidig præcis gennemgang af musikåret, der gik. En interaktiv tour de force i undergrundens kringelkroge, hvor alle er nævnt og ingen er glemt. Den ultimative, geniale, altoverskyggende opsummering, der ville sætte nye standarder og for evigt sikre vores navne i den ende af musikbranchen, hvor de vigtigste instrumenter er den skarpe pen og det store overblik. Hvem ved, måske får I det til næste år. I år må I nøjes med to top 20 lister – en udenlandsk og en dansk.

Listerne er sammensat af de enkelte anmelderes individuelle lister og afspejler derfor et sammensurium af forskellige præferencer. Vi bilder dog os selv ind, at de nedenstående 40 plader er et meget godt bud på cremen af musikudgivelser anno 2003.

Inden vi slipper jer løs til at bedømme vores valg, er det på sin plads lige at nævne en række plader, der fik topplaceringer hos den enkelte anmelder, men altså ikke nået ind på de samlede lister. Af udenlandske plader drejer det sig om Cursive: The Ugly Organ, Hymie’s Basement: s.t., David Toop: Black Chamber, Jose Gonzalez: Veneer, ohGr: Sunnypsyop og Taking Pictures: Friends Are Ghosts. Og de danske plader: Singvogel & Peter Laugesen: Hotellet brænder samt Halfdan E og Martin G: Smarte pletter mellem fingrene.

Men nok om dem der ikke kom med. Her er listerne, med garage på toppen og undergrund i bunden. Go’ fornøjelse.

Udenlandske plader

 

20. Calexico: Feast of Wire

19. Ulrich Schnauss: A Strangely Isolated Place

18. Mars Volta: De-loused at the Comatorium

17. Songs: Ohia: The Magnolia Electric Co.

16. Manitoba: Up in Flames

15. Willard Grant Conspiracy: Regard the End

14. Belle & Sebastian: Dear Catastrophe Waitress

13. Tindersticks: Waiting for the Moon

12. The Hidden Cameras: A Smell of Their Own

11. The Wrens: The Meadowlands

10. Cat Power: You Are Free

9. The Strokes: Room on Fire

8. Grandaddy: Sumday

7. Black Rebel Motorcycle Club: Take Them On, on Your Own

6. Nina Nastasia: Run to Ruin

5. Broken Social Scene: You Forgot It in People

4. Four Tet: Rounds

3. Blur: Think Tank

2. Radiohead: Hail to the Thief

1. The White Stripes: Elephant

Danske plader

 

20. Strumm: Strumm EP

19. Velour: Get in Room

18. Love Shop: National

17. Icebreaker International/Manual: Into Forever

16. The Fashion: Rock Rock Kiss Kiss Combo

15. Simon Gylden: Bring Your Daddy

14. Pluto: Støv/eller/støj

13. Diefenbach: Run Trip Fall

12. Opiate: Sometimes

11. Dub Tractor: More or Less Mono

10. Baby Woodrose: Money for Soul

9. Olesen-Olesen: Hårdnakket idyl

8. Wynona: Santiago

7. Kashmir: Zitilites

6. Tiger Tunes: Absolutely Worthless Compared to Important Books

5. Nikolaj Nørlund: Tændstik

4. Moi Caprice: Once upon a Time in the North

3. Figurines: Shake a Mountain

2. Mew: Frengers

1. The Raveonettes: Chain Gang of Love

Leave a Reply