Årets bedste plader Artikler

Afrikanske vibrationer – de bedste etiopiske plader i 2012

Skrevet af Andreas Hansen

Undertoner indleder en mindre temaserie om afrikansk musik med en oversigt over de bedste etiopiske plader i 2012. Listen er sammensat af Andreas Hansen og Karen Obling fra bloggen Addis Rumble. Læs med og få afklaret, hvorfor etiopisk musik er meget mere end Mulatu Astatke.

Foto: PR.

 

Artiklen nedenfor er den første i en række af artikler, som Undertoner bringer i samarbejde med bloggen Addis Rumble. Addis Rumble er en blog om afrikansk musik, kunst og kultur drevet af to danskere bosat i Nairobi. Nedenfor finder du deres liste over de bedste etiopiske plader fra 2012.

————————————————————————————————————————————————————-

Når snakken falder på etiopisk musik, er det som oftest guldalderen fra starten af 1960’erne til midten af 70’erne, der løber med opmærksomheden. Det efterlader mange lyttere med et fejlagtigt indtryk af, at det ikke er værd at udforske ny etiopisk musik. Fejlagtigt fordi der alene i 2012 udkom stribevis af fremragende nye etiopiske albums – både i og uden for Etiopien. De fem bedste af disse plader er præsenteret nedenfor. Fire af dem er af debutanter, hvilket giver næring til håbet om en gryende ny storhedstid for etiopisk musik.

Debo Band: Debo Band (Sub Pop)

Det Boston-baserede kollektiv har gennem de seneste par år tilkæmpet sig et fantastisk ry som liveband. I 2012 kom deres debutplade endelig på gaden. Danny Mekonen, Debo Bands grundlægger, fortalte tidligere på året Addis Rumble om bandets ambitioner med den nye plade: »Vi ville vise hele bandets spændvidde, og pladen indeholder derfor en tredjedel oldies, en tredjedel folkesange og så en tredjedel egne numre. Det har været en nem omstilling, og vi tog vores tid til at udvikle egne sange, der virkelig lød som Debo Band, hvilket er lyden af pop, folk og sjov.« Og det er lige præcis sådan, albummet lyder. Masser af etiopisk pop, folk og sjov samt en stor mængde entusiasme.

 

Krar Collective: Ethiopia Super Krar (World Music Network/Riverboat Records)

Det er tid til at afblæse jagten på arvingen til Asnaketch Worku, den legendariske etiopiske krarspiller, der gik bort i 2011. Krar Collective er en London-baseret trio bestående af Temesgen Zeleke, Robel Taye og Genet Assefa, og deres debutalbum var endnu en af 2012’s positive overraskelser på den etiopiske musikscene. De fleste af numrene på Ethiopia Super Krar er omarrangerede udgaver af traditionelle sange fra Etiopiens forskellige regioner med Oromigna og Konso som stjernerne på værket. At give sig i kast med traditionel etiopisk musik via Ethiopia Super Krar kan på det varmeste anbefales.

 

Yeshi Demelash: Qene (Adika)

Der er masser af talent i etiopisk musik i disse år, men de kvindelige jazzsangerinder er stadig en mangelvare. Yeshi er en af de få, og hun er god. »Jeg ville præsentere de etiopiske skalaer på en ny måde til omverdenen,« sagde hun om debutalbummet Qene. Efter at have været dommer i Ethiopian Idol gjorde Yeshi igen opmærksom på sig selv med den forrygende video til ”Qene”. Videoen er optaget på Taitu Hotel – Etiopiens ældste hotel og hjemstedet for Jazzamba-jazzklubben – og hører absolut til blandt de mest stilfulde etiopiske musikvideoer. Hvor hovedparten af etiopiske videoer stadig finder sted i marker og er domineret af heftig skulderdans, minder “Qene” mere om en scene fra den amerikanske tv-serie “Boardwalk Empire”. Og selvom titelnummeret på pladen niveaumæssigt er hævet over resten af albummet, så holder hele Yeshis debutplade vand og gør sit til at understrege hendes status som en af Etiopiens mest talentfulde sangerinder.

 

Getachew Mekuria + The Ex + Friends: Y’Anbessaw Tezeta (Terp Records)

Forhåbentlig bliver Y’anbessaw Tezeta ikke Getachew Mekurias sidste album.

Men skulle det alligevel vise sig at blive den 76-arige tenorsaxlegendes svanesang, ville det være en sublim en af slagsen for Getachew og hans medsammensvorne hollandske punkveteraner fra The Ex. Y’anbessaw Tezeta udkommer fem år efter Moa Anbessa og indeholder både de sædvanlige etio-punk-ballader, en ekstra cd med historiske optagelser af Getachew samt en 40-siders bog om den gamle etiopiske løve.

 

Samuel Yirga: Guzo (Real World)

Debutalbummet fra den unge etiopiske pianist Samuel Yirga var endnu en af 2012’s overraskelser. Samuel har hidtil primært været kendt for sit virke i Nubian Arc og Dub Colossus, men med Guzo begiver hans sig første gang ud på egen hånd. Det er en vanskelig udgivelse at sætte i bås. Det er etiopisk jazz, men også så meget mere end det. Guzo indeholder både solopianonumre samt samarbejder med sangere som britisk-irakiske Mel Gara, nigeriansk-britiske Nicolette og det cubanske Creolo Choir. Det er en plade, der folder sig langsomt ud og stille og roligt blæser lytteren omkuld. Den helt store åbenbaring i etiopisk musik anno 2012.

 

Leave a Reply