Plader

Munck//Johnson: Count Your Blessings

Gåsehuden kommer væltende i takt med den stemning, duoen Munck//Johnson frembringer, når de med få, men enkle og effektive midler giver deres bud på kærlighedsviser anno 2006.

Count Your Blessings

Opskrift (til 1 person):
1 cd
1 anlæg
Højtalere – kan evt. erstattes af et sæt høretelefoner
Dæmpet lys (alt under 25W), gerne suppleret med stearin.
1 glas alkoholisk væske
Smøger (kan undlades)
Ro!

Fremgangmåde:
Få et overblik over ingredienserne. Stil dem parat, for musikken kræver, at man har alt inden for rækkevidde.
Tænd først lysene. Et godt dæmpet miljø giver det bedste resultat.
Placér så Munck//Johnsons Count Your Blessings nænsomt i cd-afspilleren.
Find, om nødvendigt, et aksebæger og tænd tobakken. Placer drikken i nærheden af højre hånd, og tryk på “play”. Læn dig tilbage, og afspil cd’en ved middel til høj volume, afhængig af rum og omgivelser – også ved brug af høretelefoner.
Giv den omkring 40 minutter, og gentag processen flere gange for at opnå det bedste resultat.

Uddybende kommentarer:
Selv om Count Your Blessings er en tung sag, evner Munck//Johnson at få sangene til at svæve hen over lyttehimlen i et univers af minimalisme og nærvær, der sjældent er hørt bedre inden for genren. Moogie Johnson er en fantastisk musiker, og Camilla Munck har en fremragende stemme, der har beriget den danske musikscene lige siden Wynona-tiden.

Temaet på Count Your Blessings er såvel fortvivlelse som forløsning. Ulykke og lykke er to sider af samme sag – kærligheden. Og via sagte toner, enkel guitar og lidt knasende elektronik, får lytteren en ganske enkel, men også krævende lytteoplevelse, der ikke tillader mange mentale udfald og ture efter mere kaffe, men til gengæld suger én til sig som netop forelskelsen, når den er på sit højeste, og man ikke kan se skoven for bare træer.

Munck//Johnson er ikke bange for at krænge det indre ud og skrive sange om noget, der opløses og gør sindet konfust. “The Streets” kommer faretruende tæt på noget, man ikke kan kapere, og “This Time” lader heller ikke følelserne få farve i kinderne. Men det er her, det troværdige og ægte spiller så fint sammen med det simple og spartanske i musikken. Vi kender alle til savnet, det at miste og længslen efter bekræftelse. Det mejsler Camilla Muncks lyrik ind i vores sjæl, og hun gør det overbevisende.

Det er krævende, og til tider må man lige drøfte med sit indre jeg, om det overhovedet giver mening at lægge øre til så mange følelser. Men man må overgive sig, for selv et hjerte af stål klarer ikke presset fra Count Your Blessings, og så kan man lige så godt lave plads under huden, for musikken kryber helt sikkert derind.

Formen er enkel, og det neddæmpede udtryk balancerer til tider på grænsen af det kontrastløse. Et godt lille diskret bud på en icebreaker, er den sorte “Flesh and Bone”, der højner farten, og Moogie Johnson danser lidt raskere med akkorderne, dog uden at miste følsomheden. Nummeret er placeret et strategisk godt sted i rækken af numre, så man lige får lidt ilt til hjernen.

Count Your Blessings gør ikke meget ud af at rykke sig væk fra forrige års debut Unlike You, der også krævede en masse af lytteren, men hvor debuten måske manglede at forene enkeltheden i musikken med det storladne i lyrikken, så har Count Your Blessings evnerne til at samle både musik og lyrik, så det rammer nervebanerne, helt derinde hvor man har marv og essens.

Måske vil nogen savne variation og lægge pladen hen i efterårsstakken, hvor man kan lade melankolien få frit spil. Men giv den en forårschance, og se om der ikke folder sig et eller andet ud. Det fortjener Count Your Blessings, som er en fremragende plade, der nok ikke kommer til at toppe salgslisterne, men til gengæld bør toppe hos et modent publikum, der tør lytte efter.

★★★★★☆

Leave a Reply