Plader

Kloster: Do Not Be Afraid

Skrevet af Martin Thimes

Undertoner har modtaget post fra Kloster. Han fortæller, at han har overgivet sig til sin tro. Og at han har det ok. Seneste plade fra danske Kloster er en bevægende og fængslende kærlighedserklæring til noget så umoderne som Gud. Læs, hvad vi har skrevet til Mikael R. Andreasen, der står bag udgivelsen.

Kære Mikael

Rart at høre fra dig igen. Sidst var det en noget deprimerende omgang. Omklamrende intenst, ja nærmest overvældende for en som mig, der ikke ligefrem går og tumler med så stort et spørgsmål – troen – når jeg cykler på arbejde eller køber mig en flaske rødvin i Netto. Allerede dengang var det tydeligt, at troen vitterligt fylder meget i dit liv, så den store modsætning, du opstiller i forhold til mit eget liv, er udfordrende og interessant at bevæge sig rundt i.

Når jeg har plantet mig foran højttalerne for at lytte til din nye plade, har jeg haft svært ved at slippe tankerne fri. Måske er det, fordi du så overbevisende lister dine personlige budskaber ind i sangene. Jeg har i hvert tilfælde svært ved at huske, at jeg nogen sinde har taget mig selv i at nynne med på sætninger som »Abide in me, I pray«, som du underspillet lader glide over i et stykke sovekammergospel med kvindelige stemmer fra både nord, syd, øst og vest til at fuldende oplevelsen med. Eller når du pludselig lister dansable trommer ind fra våbenhuset. “My Heart = Your House” lyder som en summende akustisk version af Postal Service uden dog at forfalde til poesibogslyrik af den grund.

Jeg kan forstå på din plade, at den seneste tid har været en prøvelse for dig. Om du har vaklet i din tro, eller vaklet på andres vegne er svært at konstatere, men det har helt sikkert været vigtigt for dig at bekræfte de grundpiller, som du bygger dit liv på. Og det er rart at høre, at en af dem er musikken. For selv om dine tekster er eksplicit bekendende til kristendommen, har du alligevel fundet melodimaterialet lige værdigt til grundig behandling og overvejelse. Hvis ikke en perle som “Confusion Comes Clarity” havde fået lov til at sprede sin slæbende harmonikamelodi hen over en ellers fornemt udført plade, var du nok faldet i en grøft af lidt for trivielle arrangementer, som det ville være umuligt at skrive sig op af.

Selv om du selv har udgivet din plade, og det er tvivlsomt, hvor mange mennesker der rent faktisk kommer til at høre den på grund af distributionskanalernes snørklethed, skal du vide, at vi faktisk er en del, der sætter din musik på, når omgivelserne trykker sig sammen om os. Fordi dit eget forløsende projekt også fungerer som ventil for andre. Og fordi du skriver så forbandet smukke melodier, der ikke lader sig opsummere med ord. Men som eksisterer i deres eget spændingsfelt midt imellem salmens højtidelige respekt, folkens jordslåede oprigtighed og lofi-æstetikkens trykkende påtrængethed. Og det er netop dér, Do Not Be Afraid lader sig udfolde i al dens underspillede styrke.

Tak for det, Mikael.

Mvh. Martin

★★★★½☆

Pladen er ikke i almindelig distribution, men kan bestilles direkte hos Kloster: contactkloster[@]gmail.com

Leave a Reply