Årets bedste plader Artikler

Årets bedste plader 2015

Skrevet af Redaktionen

Stemmerne fra Undertoner-redaktionens skribenter og redaktører er talt op, og de bedste danske og udenlandske plader fra 2015 kåres.

Undertoner_Åretsbedsteplader_2015

Stemmerne fra Undertoner-redaktionens skribenter og redaktører er talt op, og de bedste danske og udenlandske plader fra 2015 er fundet. Selvom de nedenstående lister bærer mange lighedstræk med andre musikmediers årslister – kedelig konsensus, vil nogen sikkert kalde det – kommer vi alligevel vidt omkring i musiklandskabet.

Årslisterne er toppen af isbjerget og det, som vi er mest enige om indbyrdes. Men vælger man at dykke ned i de enkelte skribenters lister, vil man møde et væld af kunstnere. Nogle ligger fjernt fra Undertoners samlede årslister, mens andre har været tæt på at snige sig ind. Heriblandt finder vi udenlandske navne og plader som Jim O’Rourkes Simple Songs, Twerps’ Range Anxiety samt Colin Stetson & Sarah Neufelds Never Were the Way She Was, og danske ditto som Emma Acs’ Give in to Whatever, Frisk Frugts Den europæiske spejlbue samt Palace Winters Medication for blot at nævne nogle stykker.

På den danske liste ligger Communions solidt i spidsen med deres selvbetitlede ep, som følger særdeles flot og iørefaldende op på den fænomenale 2014-single ”So Long Sun”. Længere nede finder vi desuden deres labelmates fra Tough Love Records, nemlig Yung, som udover ep’en These Thoughts Are Like Mandatory Chores også rumsterede med singlen ”Blanket” samt lidt Falter-koncentrat i form af ep’en Alter i løbet af 2015. Begge bands er desuden at finde på Stereogum’s 50 Best New Bands of 2015. Tillykke med det. En anden kunstner, der dominerer vores liste, og som af uransagelige årsager ikke rigtig er at finde hos andre danske musikmedier, er Danmarks bedste Bisse. To plader og et mixtape blev det til i 2015 fra den produktive herre, der til februar runder sin blodtrilogi af med Happy Meal. Anyhow, samtlige Bisse-udspil er repræsenteret på årslisten – også Bitchin, der med ”Shotgun for dig” byder på et af Lars Kjelfreds favoritnumre fra 2015. Og det er dælme godt. Dansksproget musik finder vi også hos The Minds of 99, der med udgivelsen af Liber ikke hvilede længe på laurbærrene efter succesen med den selvbetitlede debut fra 2014, og ikke mindst Mellemblonds velklingende Fra et sted.

Den udenlandske liste byder på en lang række amerikanske navne, men en gruppe fra down under har trumfet dem alle og sneget sig helt til tops. Med Currents har Tame Impala undergået noget af en poptransformation, der har sikret dem en urokkelig 1. plads på årets liste. Men det er nu ikke første gang, at Tame Impala indtager den plads her på sitet. Det skete også tilbage i 2012, hvor de udgav den stærke og psychrockede Lonerism – en plade, »(…) hvis buldrende rock og florlette melodier, dybe bas og psykedeliske udflugter, jeg ikke kan lade være med at savne,« som Camilla Grausen udtrykte det i sin anmeldelse af Currents. En anden genganger i årslisternes top er Sufjan Stevens, der med Carrie & Lowell genbesøgte en svunden tid og dens spøgelser, hvilket blev gjort enormt smukt med: »Musik, som tager sit udspring i hjertets inderste kamre, og ord, der flyder fra selve hovedstolen, (…)«, som Peter Krogh skrev i sin anmeldelse af værket. Charmetrolden Fisty aka Father John Misty og kraftværket Kendrick Lamar er også med. Hvor førstenævnte ramte en vis nerve med (til tider absurde) kærligshedssange og samtidskritik forklædt i vellyd og humor, har sidstnævnte været noget mere direkte og omsat vrede og energi til et ambitiøst og elektrisk værk, der uden tvivl vil stå stærkt i tiden fremover. Der er ikke tale om en ren Bisse med tre repræsenterede udgivelser, men begge Beach House-pladerne har fundet vej, mens der er debutplader fra den britiske troldmand Jamie xx, den velskrivende australier Courtney Barnett og de svenske shoegazere i Westkust.

Og nu, 2016 er i gang. En sort stjerne hviler tungt over musikverden. Hvad mon der vil ske i år?

Årets bedste danske plader i 2015
1. Communions: s.t.
2. The Minds of 99: Liber
3. Bisse: Umage
3. Blaue Blume: Syzygy
5. Mew: +-
5. Bisse: PMS
7. Rangleklods: Straitjacket
8. Mellemblond: Fra et sted
9. Yung: These Thoughts Are Like Mandatory Chores
10. Kloster: Half Dream, Half Epiphany
10. Bisse: Bitchin

Communions: s.t. EP (Cover: Nikolaj Møller) / Tame Impala: Currents (Cover:

Communions: s.t. EP (Cover: Nikolaj Møller) / Tame Impala: Currents (Cover: Robert Beatty)

Årets bedste udenlandske plader i 2015
1. Tame Impala: Currents
2. Sufjan Stevens: Carrie & Lowell
3. Father John Misty: I Love You, Honeybear
4. Kendrick Lamar: To Pimp a Butterfly
5. Jamie xx: In Colour
6. Deerhunter: Fading Frontier
7. Kurt Vile: B’lieve I’m Goin Down
8. Björk: Vulnicura
9. Beach House: Thank Your Lucky Stars
10. Courtney Barnett: Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit
11. Grimes: Art Angels
11. Beach House: Depression Cherry
13. Destroyer: Poison Season
14. Viet Cong: s.t.
15. Julia Holter: Have You In My Wilderness
16. Archy Marshall: A New Place 2 Drown
17. Deafheaven: New Bermuda
18. Kelela: Hallucinogen
19. Jenny Hval: Apocalypse, Girl
20. Westkust: Last Forever

Følgende skribenter deltog i sammensætningen af årslisterne: Thøger Christensen, Martin Colerick, Lasse Heide Fjordbo, Simon Freiesleben, Camilla Grausen, Sabina Hvass, Perry MacLeod Jensen, Niklas Kiær, Lasse Dahl Langbak, Steen Fabrin Michelsen, Alex Nørregaard, Sofie Rafn, Asbjørn Skødt, Sebastian Wittrock og Bitten Kjærgaard. Se også skribenternes individuelle lister.

Leave a Reply