Plader

She & Him: A Very She & Him Christmas

Skrevet af Camilla Grausen

Så er der indiejulepop til klejnespisningen og julekortfrankeringen! She & Him har begået et album med covers af kendte julesange. Det er ikke videre opfindsomt, og hun synger falsk visse steder, men indimellem er det også helt varmt og hyggeligt.

Så forskelligartede, anerkendte musikere som Beach Boys, Elvis Presley, The Carpenters, Low, Sufjans Stevens og senest danske Hymns from Nineveh har begået sig inden for den ellers lidt tvivlsomme genre julemusik. Det har både været med egne kompositioner inspireret af julen og med fortolkninger af kendte juleklassikere. Det er et selskab, skuespillerinde Zooey Deschanel og folkguitarist M. Ward nu tilslutter sig med deres tredje album som She & Him, A Very She & Him Christmas.

Efter at have fået nok af amerikansk sommersol er det nu tid til snevejr, juletræer og slædeture. Deschanel og Ward har ikke selv kreeret nye julesange, men har derimod kastet sig over 12 julenumre, hvoraf de fleste er meget velkendte. Eksempelvis ”Have Yourself a Merry Little Christmas”, ”Rocking Around the Christmas Tree”og Beach Boys’ ”Little Saint Nick”. Alle numrene er arrangeret temmelig simpelt med sparsom instrumentering, ofte kun stemmer og akustisk guitar, og så lidt ukulele, slideguitar og bjælder hist og her. Det enkle udtryk er velvalgt, da julesangene jo indeholder rigeligt med sukker i sig selv og egentlig bedst kommer til sin ret, når glitterstadset skæres væk, og det centrale står tilbage. Det minder om, hvor gode, poetiske og stemningsfulde mange af disse sange i grunden er.

Det er især de langsomme numre, hvor vokalen ligger dybt til Deschanel, der fungerer smukt i al deres nærhed og enkelhed, som ”Have Yourself a Merry Little Christmas” og ”The Christmas Song” (den med »chestnuts roasting on an open fire…«). Så breder julehyggen, varmen og roen sig langsomt fra duoen, og det er både stemningsfuldt og vellykket.

Helt så vel går det det dog ikke på nogle af de hurtigere numre. She & Him har f.eks. svært ved at slippe godt fra ”Sleigh Ride”, der er underligt jappet i tempo, samtidig med at Deschanels vokal lader noget tilbage at ønske. Som på deres udgave af Beach Boys’ ”Christmas Day”, hvor det afsløres, at Dechanel – trods en behagelighed i stemmen på de lave, langsomme numre – mildt sagt er en bedre skuespillerinde end sangerinde. Særligt når tempo og toneart går opad, synger hun altså småfalsk. Det er der jo så mange rundt om juletræet, der gør, men de fleste af dem udgiver heller ikke plader. I hvert fald ikke i min familie. Duoens udgave af ”Baby It’s Cold Outside” er igen lidt for jappet, men det er da meget charmerende med ombytning af kønsroller i sangen, så det er Deschanel, der forsøger at overtale Ward til at blive indenfor under tæppet med hende.

Der uddeles ikke mange point til She & Hims album for selve sangene, for dem kender vi jo allerede, og langt de fleste af dem er dog bedst i deres originale versioner. A Very She & Him Christmas er i det hele taget ikke et videre opfindsomt album, men det er et sympatisk initiativ og vil trods seriøse skønhedspletter blive anvendt her på adressen som decembersoundtrack. Rart, lunt, nostalgisk og mere ærligt end kitschet, trods alt. Så ja, hvorfor ikke gå i gang med juleklip, gaveindpakning eller andre decembersysler til tonerne af Ward og Deschanel og få a very merry She & Him-jul.

★★★½☆☆

Leave a Reply