Koncerter

Roskilde Festival 2013: Killer Mike, 05.07.13, Cosmopol

Skrevet af Signe Palsøe

Killer Mikes karisma er proportionel med hans rumfang. Fredag charmerede og fængede han med stærk hiphop, skarpe, holdningsladede svadaer og et altoverskyggende lunt selskab.

Med Kendrick Lamars selvforherligende attitude i baghovedet virkede mødet med Killer Mike dagen derpå nærmest slående jordnært. Klokken 18 trissede den endog meget runde Atlanta-rapper adstadig ind på Cosmopols scene med DJ Trackstar som eneste selskab. For som han selv proklamerede: »I don’t need no goddamn hypeman. You are my hypeman! And you! And you!,« alt imens han udpegede nikkende hoveder i det tætte publikumshav nær scenen.

Man var da heller ikke på noget tidspunkt i tvivl om, at den nære kontakt til publikum var absolut højeste prioritet i Killer Mikes timelange seance. Nok indledte rapperen koncerten i et hæsblæsende tempo med “Big Beast” fra sidste års R.A.P. Music, men imellem sine musikalske indslag charmerede han med sit inkluderende, godmodige og jokende væsen. Selvom Killer Mike ikke er fan af at blive kaldt en politisk rapper, kommer man ikke udenom, at holdningsytringer fylder meget i hans output fra scenen såvel som på plade, og i den henseende er hans sympatiske sind det allerstærkeste middel til at få publikum på sin side. Der gik dårligt mere end et par minutter fra koncertens start, førend Mike havde fået hele teltet til at råbe »Fuck Ronald Reagan!« igen og igen. Den slags holdningsladede agendaer til hiphop-koncerter kan let blive en kende trættende, men Killer Mike kan slippe af sted med det meste, og selv om både religion, politik og pot fik svadaer og/eller lovprisninger med på vejen, blev det aldrig i overkanten.

Det skyldtes naturligvis også det høje kvalitetsniveau, der prægede musikken koncerten igennem. Ganske vist er Cosmopols lyd sjældent fantastisk, og beatene havde tendens til at mudre en kende til eller sine steder dominere Mikes overlegne flow lige vel rigeligt. Det blev dog ikke et alvorligt problem, og når Killer Mike bad sit hav af ‘hypemen’ om hjælp til at fremføre den ekstremt blærede “Go!” eller hev Outkast-klassikeren “The Whole World” op af hatten, havde han publikum i sin hule hånd.

Roskilde Festival booker gerne hele hiphop-arrangementer med mange kunstnere, der over flere timer supplerer hinanden. På papiret en spændende idé, men det er også projekter, der har tendens til at blive en kende rodede. Langt bedre fungerede det at placere Killer Mike og El-P’s koncerter lige i forlængelse af hinanden fredag aften og på den møde lægge op til gæsteoptrædener i hinandens sæt. Og det blev der naturligvis rig lejlighed til: El Producto hoppede snart ind på scenen, hvor han blev hængende i en rum tid. Som Killer Mike forkyndte: »We’re high and drunk and we’re gonna play some Run the Jewels songs for the first time.«

Var de to faktisk påvirket af euforiserende stoffer, var det nu ingenlunde noget, der skinnede igennem fredag aften. Heller ikke det faktum, at Killer Mike efter eget udsagn havde siddet i et fly i 16 timer op til koncerten. Nærmere var timen i de to rapperes selskab et skoleeksempel på, hvordan nærvær, oprigtig spilleglæde og pokkers gode hiphopskæringer går op i en højere enhed.

★★★★½☆

Leave a Reply