Nyheder

Mørtel ude med single og video: “Sorte Slyngel”

Skrevet af Bitten Kjærgaard

Psych-folk duoen Mørtel er på gaden med første single og tilhørende video fra deres kommende debutalbum.

mørtel-pressefotos-30x (2)

Foto: James Hjertholm

 

“Sorte Slyngel” er navnet på debutsinglen fra den københavnske psych-folk-duo Mørtel. Udspillet giver – efter sangskrivernes eget udsagn – »et indblik i en dunkel afkrog pakket med pinlige floskler. Sorte Slyngel kan være fornemmelsen af at være på nippet til noget, at vakle på en knivsæg mellem det at spilde livet og det at klamre sig til et afpillet håb om noget bedre.«

“Sorte Slyngel” er den første af ti sange på Mørtels debutalbum Blitz produceret af punklegenden Per Buhl Acs. Han har i de seneste år har skabt mirakler for folk som Under Byen og Synd og Skam. Blitz ventes på gaden 29. januar – dels som CD, dels som download og på diverse streamingtjenester.

Mørtel har de to sanger-sangskrivere, der også er digtere af to forskellige generationer, i front. Den yngre er Atomfax’ forsanger Andreas Hjertholm, og den ældre poet er Hans Holten Hansen. Tidligere er han mest kendt som bassisten på Nørlunds første soloplader og senere på Olesen-Olesens – og længe før det på How Do I’s støjpop.

Videoen:

Ifølge Mørtel illustrerer videoen følelsen af ikke at slå til, eller fejlagtigt at tro, at lykken altid er lige om hjørnet.  Mørtel ledte således efter steder, der var smukke, men også efter steder, der var i forfald. Forstæder og grusgrave var betagende. Billederne viser denne følelse af at vente og at være på en slags pitstop i livet ved biler og flyvemaskiner, der farer forbi. Videoen skulle eftersigende være skudt på den koldeste dag i november, så duoen måtte anstrenge sig for ikke at se forfrosne ud. Andreas Hjertholm fortæller, at »den semi-skjulte giraf i videoen, blev derfor vores mytologiske og varme lykkedyr, der lovede os guld og grønne skove hvis vi kunne holde ventetiden ud. Halvvejs i videoen ser man et malplaceret fyrtårn. Dette blev hurtigt et vigtigt symbol for os, et sted fungerende som ledestjerne, et utilgængeligt sted omgivet af lyn og derfor også vores utopia. Videostilen har vi prøvet at holde enkel og uhøjtidelig, da dette falder i godt samspil med vores musik, og hvem vi er som mennesker.«

Se med her:

Leave a Reply