Plader

The Radio Dept.: Clinging to a Scheme

The Radio Dept. skriver stadig nydelige, små melodier med 60’er-popvokalharmonier og en skrøbelighed under støjen, men der er lidt mere synth på paletten end sædvanligvis, og det klæder produktet.

The Radio Dept. er allerede kendt og berygtet for at dyrke den atmosfæriske produktion og en ambient poplyd og har på deres tidligere plader og ep’er flirtet lidt med både postpunk og shoegazer. Deres nye udgivelse, Clinging to a Scheme, er stadig et barn af samme familie, men fokus er rettet mere mod subtile rytmiske tilføjelser og synths og mindre mod tempo og fart.

Der hviler en form for tålmodighed over hele pladen, som gør den rigtig dejlig at lytte til. Numrene er ikke forcerede i produktionen, og man kaster ikke flere bolde op i luften, end man kan gribe. Det hele starter stille og roligt i nærmest traditionel The Radio Dept.-stil med “Domestic Scene” samt “Heavens on Fire”, der sørger for en behagelig indledning, der nurser med liflig percussion og små knasende synths i et let og behageligt poppet univers a la Belle & Sebastian.

Der er faktisk rigtig mange gode stille og melankolske momenter på Clinging to a Scheme, som giver plads til eftertænksomheden. “Memory Loss” er endnu et sikkert stik, der giver kuldegysninger med små lækre synthsekvenser, og selvom det lyder som lidt af en mørk efterårsplade, så er Clinging to a Scheme helt sikkert lidt af en sommerplade. Ikke den man tager med til stranden, men i stedet en af de få, man kan hygge sig med, når solen er på vej ned bag horisonten, og roen sænker sig over en dansk sommeraften – uden at det handler om chillout!

Der er ikke noget decideret ødelæggende blandt de 10 numre, men et par af sangene bevæger sig lidt ud på gyngende grund i deres forsøg på at koble noget dance til det lidt tungsindige. Jeg kan sagtens følge bandets intention om at løsne lidt op, men det fungerer ikke super skarpt. Fusionen fuser lidt ud, og et nummer som “David”, med de mere buldrende beats, hører bare ikke rigtig hjemme blandt godtfolk på Clinging to a Scheme.

Alt i alt er der dog tale om et rigtig godt album, der virkelig har printet sig ind i mit univers, og de drømmende stemninger, The Radio Dept. formår at skabe, sidder rigtig mange steder lige i skabet. Det er på ingen måde et revolutionerende album, der manifesterer noget helt nyt fra den svenske trio, men den blide overgang til mere elektronisk og atmosfærisk sangskrivning giver helt sikkert både nye og gamle lyttere noget for pengene.

★★★★½☆

2 kommentarer

Skriv et svar