Koncerter

The xx, 15.06.12, NorthSide Festival, Aarhus

Britiske The xx kæmpede en brav kamp mod den lunefulde danske sommer og det fortjener de anerkendelse for.

I sin tid, da jeg første gang lyttede til The xx, kom jeg med det samme til at tænke på den afsluttende scene i den fremragende amerikanske komedie “Juno”, der var Oscar-nomineret i 2007. Juno og Paulie har i filmen endelig, på trods af, at Juno bortadopterer deres fælles barn, besluttet sig for at være sammen og sætter sig udenfor og synger duetten ”Anyone Else But You”. Hverken Juno eller Paulie er egentlig ret gode til at synge eller spille, men alligevel lyder nummeret magisk og symboliserer således på bedste vis samhørigheden mellem de to unge mennesker, der bare hører sammen.

Nu danner de to vokalister i The xx, Oliver Sim og Romy Madley-Croft, ikke par privat, men ikke desto mindre opstår der også noget fuldstændig magisk, når de to synger sammen – som om der er en helt speciel symbiose imellem dem. Med ganske få virkemidler komplementerer deres stemmer hinanden på en måde, så man ikke kan undgå at blive draget ind i deres mørke univers.

De to briter fandt musikalsk sammen allerede i en alder af  15 år, og i dag udgør de sammen med den elektroniske troldmand Jamie Smith The xx. Deres enormt kritikerroste debutalbum xx udgav de i 2009, og i 2010 blev det belønnet med den prestigefulde Mercury-pris. Bandet er nu på vej med opfølgeren, som er sat til at blive udgivet den 10. september og har fået titlen Coexist. Men inden da havde bandet fundet tid til at slå vejen forbi årets NorthSide Festival, hvor de på en særdeles kold og regnfuld aften spillede både gammelt og nyt materiale.

De lagde ud med et nyt nummer, som Romy Madley-Croft sang. Det lå meget i tråd med det gamle materiale og lover derfor godt for pladen. Derefter fortsatte de med nummeret ”Islands”, der med det underspillede guitar-riff straks satte gang i publikum, der især jublede, da Oliver Sim sang andet vers med sin dybe og udtryksfulde stemme.

I løbet af koncerten fik vi alle de fedeste numre fra debutpladen. ”VCR” blev spillet som syvende nummer, ”Crystalised” som nummer otte og mit personlig favoritnummer, ”Shelter”, der er det tætteste bandet kommer på en ballade, blev spillet som nummer ti. Indimellem alle de gamle numre, blev de nye afprøvet, og dem tog det lydhøre publikum, på trods af den silende regn, godt imod.

I længden blev det dog lidt koldt at stå stille og lytte i regnen, men at så mange overhovedet gjorde det, vidner om hvilken fanskare bandet har opbygget, også i Danmark. Det forstod bandet godt, og især Oliver Sims viste stor forståelse for det våde publikum. På et tidspunkt kastede han således et håndklæde ud til en heldig kartoffel blandt publikum.

Koncerten viste, at The xx fortsætter ad samme minimalistiske electropop-vej som på debuten, og jeg glæder mig vitterligt til pladen kommer. Men det var dælme koldt denne fredag aften i Aarhus.

★★★★☆☆

Fotos: Mathias Laurvig, LiveShot.dk

Skriv et svar