Plader

V/A: Wäntage USA's 21st Release Hits Omnibus

Skrevet af Martin Laurberg

Opsamlingen fra dette stort set ukendte pladeselskab er en sælsom plade, der byder på en masse skrammel, men også enkelte hitsingler.

Wäntage USA’s 21st Release Hits Omnibus er en mærkelig opsamling. Pladeselskabet, Wäntage USA, er vist nærmest helt ukendt, bortset fra at de på et tidspunkt udgav en single med Trumans Water (som i øvrigt er blevet overflødiggjort, efter at Trumans Waters single-compilation udkom for et par år siden). Desuden er Hits Omnibus noget af en rodebunke af bands, som jeg – med undtagelse af Dub Narcotic og norske Noxagt – aldrig har hørt om. Her er alt fra hardcorepunk, over stenerrock og indierock til lettisk punk og dødsmetal.

På trods af særhederne er der tale om noget af et luksusprodukt med et cover, der er fyldt med information om hvert band og pladeselskabet. Derfor har Hits Omnibus en særlig arkæologisk værdi, som gør den ret spændende. Numrene er udvalgt af en vis Josh Vanek, som er chef for Wäntage USA, og alle de medvirkende kunstnere har en eller anden forbindelse til ham – han har udgivet plader og arrangeret koncerter med en del af dem (eller mødt dem, mens han boede i Letland; den slags lærer man også om ved at læse i coveret).

Det kan måske lyde en anelse tørt med en opsamling, som er sat sammen ud fra en mands bekendtskabskreds, men faktisk er det ret skægt at lytte til de obskure sager, som hr. Vanek har fundet frem. Hvis man ser bort fra de dårlige numre – og dem er der desværre enormt mange af: Lettisk dødsmetal og hardcorepunk er ret skidt ud fra denne plade at dømme, og det samme er tilfældet med meget af den musik, som kommer fra Missoula, MT – så er det virkelig spændende at lytte til opsamlingen. Man får rigtig gode numre smidt i nakken, mens man mindst venter det.

Dub Narcotics “Cowboy Coffee” er ikke uventet et af pladens højdepunkter. Men de mere obskure godbidder er måske mere spændende. Touhys “We Bite Down” er en hysterisk hyle-eskapade, der godt kan minde lidt om en afdæmpet og mere poppet udgave af Melt Banana. Det er virkelig fedt og samtidig ret psykotisk og fuldt af overraskelser. Af andre højdepunkter kan man nævne Castros “Great Time to Be Alive” og Cajun Gems’ “apanese Banjo”, som begge er punkinspirerede rocksange i den mere hysteriske ende, samt den fjollede “Hot Autism” med The Joggers. Det ultimative højdepunkt er imidlertid den utrolige “Kaku Koncerts” med det lettiske indiepop-band Kabinets. Skønt man ikke fatter en lyd af, hvad der bliver sunget (det er lettisk), er sangen en meget iørefaldende duet mellem en mand og dame. De synger begge pivfalsk, og ingen af instrumenterne spiller rigtig sammen. Men det hele fungerer på en slidt og meget dejlig måde. Hvis der er meget af den slags i Letland, bør man klart tjekke det ud.

Wäntage USA’s 21st Release Hits Omnibus er svær at bedømme, fordi kvaliteten svinger fra nul til seks. Det må blive en gennemsnitsvurdering.

★★★☆☆☆

Leave a Reply